Безотговорността, която уби Венци

1
Години наред Община Русе е оставила спортни съоръжения без защита от мълнии
Години наред Община Русе е оставила спортни съоръжения без защита от мълнии Снимка: Русе Медиа / Архив

Години наред Община Русе е оставила спортни съоръжения без защита от мълнии

В детската стая на Венци е студено и празно. В буквалния и преносен смисъл. През прозореца се открива гледка към Русе и река Дунав, а в далечината се очертава румънския бряг. На перваза – детски играчки. Автомобил, сглобен от части на конструктор, джойстик за електронна игра, багер-играчка и няколкото цветни фигурки от популярно детско филмче… Изглежда сякаш все още го чакат, но той няма да се върне. Никога.

Изглед от детската стая на Венци, който беше убит от мълния на необезопасен футболен терен.

На 30 август м. г. по време на футболна тренировка две деца са ударени от мълния. Лекарите успяват да спасят живота на едното. Второто – Венци – почива в болницата малко по-късно. Оттогава майка му не е докосвала нищо в осиротялата детска стая.

На мястото на Венци можеше да бъде всяко дете, което посещава спортни тренировки. Документи, разкриват, че нито едно от спортните игрища в Русе не разполага с изправна мълниезащита. В Община Русе са знаели за проблема отдавна, но допреди нелепата смърт на Венци през лятото на миналата година не са предприети реални мерки за обезопасяване на съоръженията.

Картите бяха свалени, когато бяха публикувани материалите за редовното заседание на общинския съвет в Русе, насрочено за 28 април. Тогава по предложение на кмета Пенчо Милков (БСП) ще бъде гласувана корекция на бюджета на Русе за 2024 година.

Тя предвижда общинският съвет да одобри отделянето на малко над 58 хил. лв. за “изграждане на активна мълниезащита” на 6 спортни терена. Всички те се стопанисват от общинското предприятие “Спортни имоти”.

Как се стигна дотук?

На 29 ноември 2023 г. директорът на дружеството Лачезар Иванов е изпратил до кмета Пенчо Милков доклад за състоянието на мълниезащитата на общинските спортни обекти. Документът е регистриран в общината още същия ден.

За истината” разполага с копие, от доклада, от който става ясно, че през ноември м.г. общински служители са извършили оглед на спортните бази в Русе. Изводът накратко – навсякъде са установени неизправности по отношение на мълниезащитата.

Три години бездействие

Най-тревожна е ситуацията на „Градски стадион“, за чиято мълниезащита се знае от две години, че е негодна. Това е най-голямото спортно игрище в града, намиращо се в непосредствена близост до спортен комплекс “Дунав” (СК “Дунав”) – точно там, където падна мълнията, убила 11 годишния Венци.

Оказва се, че Община Русе е била известена за състоянието на Градския стадион още през 2021 г. с доклад на общинското дружество, стопанин на терените. Това става ясно от документите, с които „За истината“ разполага.

По това време директор на ОП „Спортни имоти“ е треньорът по борба Борислав Рачев. Той заемаше този пост от 2020 г. до октомври 2023 г., когато подаде оставка, за да стане общински съветник от ДПС. Малко след това, през март с.г., кметът Пенчо Милков обяви, че Рачев става заместник-кмет с ресор “Спорт и младежки дейности”.

На мястото на Борислав Рачев от 16 ноември 2023 г. бе назначен Лачезар Иванов, който преди това е бил старши експерт в отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ на русенската община.

“При подаването на сигнала за неизправна мълниезащита през 2021 г., градският стадион е бил все още в гаранция, като Община Русе не е страна по договора за неговата реконструкция от 2017 г., но е информирала страните по договора за отстраняване на неизправностите”, отговориха от местната управа на въпроси, зададени от “За истината”.

Случайно или не, докладът на Лачезар Иванов от 29 ноември 2023 г. е изготвен само 9 дни, след като “За истината” публикува свое разследване, според което в деня на инцидента с Венци спортния комплекс “Дунав” не е разполагал с работеща мълниезащита. Дотогава концесионерът на имота твърдеше, че на злополучния 30 август 2023 г. игрището е имало два работещи гръмоотвода.

Съвместната инспекция на Община Русе, РДНСК, външни експерти и представители на фирмата концесионер, извършена ден след нелепата детска смърт обаче, констатира редица пропуски в безопасността на обекта. Оказва се, че върху съблекалните не е монтиран мълниезащитен приемник с изпреварващо действие, какъвто е предвиден в одобрения инвестиционен проект.

След смъртоносната мълния по време на футболна тренировка на 30 август м.г. Окръжна прокуратура – Русе образува досъдебно производство. Потърсен от “За истината”, наблюдаващият прокурор Радослав Градев отказа да даде информация за хода на следствието с аргумента, че разследването все още не е приключило.

Да решим проблема

Между ноември и януари новото ръководство на ОП “Спортни имоти” продължава да работи за решаване на проблема с липсата на мълниезащита. През декември 2023 г. оттам се свързват с дружеството “Диком” ООД. На 18 декември двама техни техници извършват обследване на общинските спортни бази.

“След обследване на спортните бази (“Диком” ООД) ни информираха, че защитите не отговарят на изискванията по наредбите за мълниезащита на сгради и открити обекти”, пише в края на 2023 г. Лачезар Иванов, директор на ОП “Спортни имоти”, до кмета на Русе Пенчо Милков.

В резултат на това в края на януари 2024 г. Иванов изпраща на общината две оферти за изграждане на липсващите мълниезащитни системи.

Първата е на изпълнителя на обследването – “Диком” ООД – на обща стойност 48 471,72 лева с ДДС. Другата е на “Елинс Инженеринг” ЕООД за 52 989,70 лева с ДДС. От документите става ясно, че се предвижда за всяко съоръжение да бъде издаден технически паспорт, включително лабораторно замерване и сертификат от акредитиран орган. Защото това не се е случило досега остава въпрос без отговор.

“За истината” изпрати въпроси до сегашния заместник-кмет с ресор “Спорт и младежки дейности” Борислав Рачев. До публикуването на този текст обаче отговори не бяха получени.

Еднакви проблеми – еднаква безотговорност

В Русе има няколко спортни съоръжения. Част от тях се стопанисват от ОП “Спортни имоти” – структура към общинската администрация. Други, като злополучния спортен комплекс “Дунав”, са отдадени на концесия.

Средствата, които ще гласуват русенските старейшини на 28 март, ще отидат за 6 спортни съоръжения, стопанисвани от общинското дружество. Мълниезащита ще бъде изградена и в спортния комплекс “Дунав”, но там разходите ще бъдат за сметка на концесионера.

“Има внесен проект в общината за изграждане на цялостна мълниезащита на открито над целия комплекс, каза Симеон Симеонов, управител на “РДС Инвест” ЕАД – концесионер на спортен комплекс “Дунав” от 2018 г. досега. Това е нормално във връзка с нещастието, което ни сполетя. Доколкото знам, има вече разрешение за строеж и другата седмица предстои фирмата, която ще го изгражда, да дойде и да го изгради”, каза още Симеонов. Според него бъдещата мълниезащитна система ще покрива целия комплекс.

“За истината” разговаря с експерт по изграждане на съоръжения за защита от мълнии. Той ни увери, че действащата в момента наредба за мълниезащитата на сгради, външни съоръжения и открити пространства предвижда подобен тип спортни съоръжения задължително да бъдат снабдени с гръмоотводни системи.

Инж. Йордан Цонев, който ръководи екипа, изготвил наредбата за мълниезащита през 2010 г. разказа по БНТ, че още тогава е настоявал да има контролен орган, който да следи за изпълнението ѝ, но това така и не става. По думите му 80% от сградите в България нямат работещи гръмоотводи.

На въпрос колко пъти и кога Община Русе е упражнила контрол върху спортните си имоти от пресцентъра на местната администрация отговориха лаконично, че “измервания на стойностите на съпротивление на мълниезащитната заземителна уредба на сградите и терените, собственост на Община Русе, се извършват периодично в сроковете, определени в Наредба №16-116 от 8.02.2008 г. Последните измервания са извършени през месец ноември 2023 г.”

От отговора на общината не става ясно дали и кога в предходните години са провеждани други редовни измервания.

Тъжната истина

С цената на един детски живот местните власти в Русе най-сетне решиха да поправят грешките си от близкото минало. Очаква се предложението на кмета Пенчо Милков за корекция в Бюджета 2024 г. да бъде подкрепено от общинските съветници. Така най-накрая ще се осигурят необходимите средства за обезопасяване на всички общински спортни съоръжения.

В същото време отговори на редица въпроси около нелепия инцидент на 30 август 2023 г. продължават да липсват. Като например кой ще поеме отговорност за смъртта на Венци, който остана завинаги на 11 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    14
    Твоето име
    Май доста хора са забравили случая а други въобще не са запознати с него! Децата не са били навън по време на буря или дъжд! Треньора е видял , че времето ще се разваля и им е казал да се прибират. По пътя към съблекалните идва буквално "гръм от ясно небе" , слевд което започва да вали. Не мисля, че дори и да е имало мълниезащита е щяла да помогне с нещо.
  • -1
    13
    Камен Филипов
    Разследване и съд за БЕЗотговорните!
  • 5
    12
    до 11
    Това, че на блока ти има мълниепровод нищо не значи, инсталацията трябва да се проверява съгласно Наредба № 4 от 2010 г. за мълниезащита на сгради, външни съоръжения и открити пространства...... За сгради и външни съоръжения с ниво на мълниезащита III и IV- на всеки три години, за което се изготвя и измерителен протокол за състоянието и на заземителната уредба, щото и пет гръмоотвода да имаш, ако нямаш „земно“ нямаш нищо! Бай дъ уей, Само бъпгаринът може: 1. Да дава акъл без да разбира. 2. Да прави всичко без да е учил за него.
  • 3
    11
    Питай
    Аз имам представа. Живея в малък град в подбалкана. На покрива на блока има гръмоотвод. На околните блокове също. Вярно че редовно някой тарикат с триетажна къща гори, защото му е досвидяло за мълниезащита. Но пък има ли буря, няма тренировки на открито и всички деца се прибират под покрив. Накратко - има ли буря, децата нямат работа навън, ако ще да има гръмоотводи през два метра. По мое мнение вината е на този, който ги е извел навън.
  • 4
    10
    9-ти
    Като пляскате минуси, това ще ви спаси ли, ако мълнията тгресне по блока ви, а вие не сте се погрижили мълниезащитата ви да е в ред?!? И кой ще ви е виновен тогава, Общината ли, кмета ли, или вие самите?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари