Развалена храна в домовете за инвалиди

0
Мухъл и влага установиха проверките на Агенцията за социално подпомагане / Снимката е илюстративна
Мухъл и влага установиха проверките на Агенцията за социално подпомагане / Снимката е илюстративна Снимка: bTV

Мухъл, влага и развалена храна в домовете за възрастни хора с увреждания в страната установиха проверките на Агенцията за социално подпомагане (АСП).

От януари до момента са проверени 48 специализирани институции, като инспекторите ще обходят още 10 до края на годината, съобщиха от Агенцията, предаде„Монитор“.

Междувременно в началото на август, след среща на хора с увреждания с Бойко Борисов, министър-председателят разпореди да бъде направена инспекция на дневните центрове за хора с увреждания. Причината беше, че според инвалидите услугите не били на ниво. В част от специализираните институции освен храните с изтекъл срок на годност не се осигурява и личен избор на хранене на настанените, обясняват от АСП. Констатирано е и несъответствие между складовата наличност и водените по документи хранителни продукти. Инспекторите се установили още недостатъчен брой спални и санитарни възли в част от центровете за възрастни хора с увреждания. Проблем се оказала и липсата на обзавеждане на спалните помещения или наличието на неподходящо такова съобразно потребностите на хората.

Липсват и разработени образователни и адаптирани програми, в съответствие с възрастта на потребителите. Проверките констатират още неспазване на разпоредбите на Тарифата за таксите за социални услуги, финансирани от републиканския бюджет. Част от задължителната документация, свързана с предоставянето на социални услуги или липсвала, или била неправилно водена.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари