Разширяват сиренната система в Русенска област

0
Проектът засяга 11 области, 96 общински центъра и население от около 650 000 души в страната, обяви Иван Демерджиев в Русе
Проектът засяга 11 области, 96 общински центъра и население от около 650 000 души в страната, обяви Иван Демерджиев в Русе Снимка: Областна администрация - Русе

Проектът засяга 11 области, 96 общински центъра и население от около 650 000 души в страната, обяви Иван Демерджиев в Русе

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия ще известява 51% от населението на общинско ниво, към момента тя обхваща около 39% от населението на България. Модернизацията и надграждането на системата са финансирани от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ с 49,5 милиона лева, стана ясно на съвместен брифинг днес на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова и министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„С тези действия ние правим не една, а няколко стъпки напред с оглед осигуряване на ключов превантивен инструмент за оповестяване на населението в случай на възникване на бедствия, каза министър Карамфилова. Тя обясни, че предстои системата да обхване 100% от населението. Със средствата по новата програма „Околна среда“ 2021 - 2027 година е предвидено да се изгради изцяло системата на областно ниво.

Министър Карамфилова отбеляза, че с добрата комуникация с МВР и активното партньорство между двете министерства, проектът е подготвен качествено и с бързи темпове.

Освен това след направен предварителен анализ още в края на 2022 година, са идентифицирани възможностите, така че да не се допусне загуба на средства по оперативната програма.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев допълни, че проектът засяга 11 области, 96 общински центъра и население от около 650 000 души. „Трябва да се мисли за превенция. Системата е модерна, а ефектът ще е много полезен“, уточни министърът.

Проектът има значителен принос за превенцията и управлението на риска от бедствия за територията на България, за защита живота и здравето на населението при опасност от бедствие или възникнало такова, както и ангажименти за страната, произтичащи от приложимото европейско законодателство.

Дейностите по проекта ще подкрепят и националните усилия, насочени към цялостното изграждане на национална система за ранно предупреждение за територията на страната, както и ще подпомогне за реакции на властите и населението, и намаляване на рисковите фактори по отношение наводнения, свлачища и други бедствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    русенец
    В нормалният свят за оповестяване при бедствия, аварии ползват джи ес ем операторите. Всеки в съответната зона получава ес ем ес за проблема и инструкции. Тези сирени за оповестяване са тъпи, нищо не се разбира от това, което се казва и изобщо някой прави едни пари за да монтира нещо, от което няма абсолютно никаква полза.
  • 8
    1
    А?
    Що бе? Нали НАТО ни пази? Или ... пред Русия всички сме еднакви легални цели?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари