МВР: Човешка грешка стои зад съобщението на BG-ALERT

2
Фирмата се извинява на населението за причиненото безпокойство и неудобство
Фирмата се извинява на населението за причиненото безпокойство и неудобство Снимка: Dir.bg

Фирмата изпълнител се извинява на населението за причиненото безпокойство и неудобство

През ноември 2023 г. предстоят тестове на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия. Те ще обхванат периода от 7 ноември до 29 ноември. Това се посочва в сайта на системата BG-ALERT.

Тестовете целят проверка на функционирането на системата, както и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

Тестовете започват от 7 ноември в област Габрово. След това на 14 ноември за областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен; на 15 ноември за областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра; на 16 ноември за областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен; на 21 ноември за областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол; на 22 ноември за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област; на 23 ноември за областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната. При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Във връзка с полученото вчера от голям брой ползватели на мобилни телефони тестово съобщение от разработваната система BG-ALERT от фирмата изпълнител излязоха с позиция, разпространена от МВР.

Фирмата се извинява на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство. Оттам обясняват, че заради планираните национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, вчера от 18:55 до 19:00 са проведени предварителни тестове.

"Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на Виваком, които са получени от техни крайни клиенти", казват от фирмата. Оттам допълват, че след установената вече работоспособност на системата, се надяват в бъдеще тя да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    бричет
    Идва третата световна война. https://rumble.com/v3sm71j-evil-is-winning-prepare-for-world-war-3-because-everyone-else-is.html
  • 5
    4
    Plamen
    Световният мир бавно се руши и трябва да сме подготвени. Само вижте на колко места в момента има военни конфликти и отделно в колко държави има огромни диаспори на араби, мароканци, алжирци, сириици и иракчани, както и афганистанци ... Тук не иде реч за цели семейства, тръгнали да търсят по- добър живот, а за мъже на възраст 18- 40 години предимно, тръгнали да завладяват.
  • 0
    3
    много ви нежни душичките бре!
    На съобщението си пише: „тест, тест“, ама чукча писател, не читател!
  • 5
    2
    ivo
    Човешка грешка друг път! Преди няколко месеца в САЩ направиха същото и явно и на “наще” са им го пуснали от горе! Нещо се подготвя!
  • 3
    1
    Sтанко
    Приказката за лъжливото овчарче тели ли сте я?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари