До 50% от населението ще бъде обхванато от системата за ранно известяване при природни бедствия

0
Проектът за изграждане на системата трябва да приключи до края на месец ноември тази година
Проектът за изграждане на системата трябва да приключи до края на месец ноември тази година Снимка: БТА / Архив

Проектът за изграждане на системата трябва да приключи до края на месец ноември тази година

В момента обхватът на Системата за ранно предупреждение и оповестяване е 39,33% от населението, след приключването на разширяването на системата тя ще може да достигне до 50% от гражданите. Това стана известно по време на откриващата конференция по проект „Разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението и модернизиране на СРПО на органите на изпълнителната власт“. Той се изпълнява по линия на Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 година, „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища”, предаде БТА.

Проектът трябва да приключи за 11 месеца (до края на месец ноември т.г.), неговата стойност е около 48 млн. лева. Той ще помогне да се разшири системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на общинско ниво за 106 общински центрове, попадащи на територията на единадесетте области с изградени Регионални контролни възли (Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и Стара Загора). Както и обектите с висок рисков потенциал по отношение критична инфраструктура на съответната територия, присъединени към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), както и в общински центрове в области, подготвени за изграждане на система за оповестяване (Видин, Перник, Ямбол).

Заместник-министърът на МВР Венцислав Катинов заяви, че проектът ще подпомогне изпълнението на регламентираните задължения на ведомството по отношения на бедствия и кризи.

Директорът на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ към МВР Снежана Малинчева посочи, че след реализацията на проекта се очаква повече от 650 хиляди граждани на общинско ниво (в 106-те общински центъра) да могат да бъдат оповестявани през системата. Тя добави, че разширението на СРПО ще могат да се излъчват указания за необходимите мерки при бедствие и последващи действия, чрез акустични сигнали и гласова информация на „живо“.

Предвижда се надграждането на системата да продължи и в следващите години. За целта се предвижда отпускането на 75 млн. лева по нов проект, като надеждата е с него да се постигне 100% покритие на населението, посочи Галина Симеонова, главен директор на Главна дирекция "Оперативна програма "Околна среда".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари