Разказа на участник в последната въоръжена битка на границата!

0
Граничарите са проявили майсторство и професионализъм
Граничарите са проявили майсторство и професионализъм

"Във всяка една гранична операция има психологически момент, който всеки изживява по свой начин. Особено когато се изправя лице в лице срещу враг, както е било в случая. Всеки изживява събитията. Реакцията на някои е страх, други тръгват напред и проявяват героизъм. Трети се държат по-умерено и предпазливо. Самият факт обаче, че нашите момчета са се изправили срещу тези може би въоръжени ши вероятно агресивни 54 афганистанци говори, че те са проявили граничарско майсторство и професионализъм".

Така коментира последните събития по браздата ни с Турция о.р. полк. Атанас Атанасов, дългогодишен командир на гранични поделения по време на соца, бивш кмет и зам на местните общинари в Свиленград, а сега шеф на Съюза на запасните офицери в граничния общински център, пише 24 часа.

На 24-ти февруари 1972-ра кодина той е командир на група за поиск, която издирва диверсанти. Войничета в наша казарма крадат автомати, картечница, гранати и БТР. С бронираната машина те щурмуват и разрушават гранично съоръжение, след което се укриват. Целта им е да преминат в съседна Турция. "Това бе последната голямо стълкновение на границата с югоизточната ни съседка. Те първи откриха огън, ние отвърнахме. Разрази се престрелка в местността "Балар дере" край Свиленград. В нея един от нарушителите бе ранен, друг ликвидиран, а третият бе заловен", спомня си Атанасов.

Той твърди, че и до днес охраната на браздата е цяла наука и много важен елемент от националната сигурност, система от дейности и мероприятия за възпиране на нарушители, която не всеки е длъжен да разбира. "Може да е имало допуснати грешки, но всякакви спекулации бледнеят пред факта, че граничните полицаи са реагирали абсолютно адекватно и професионално и са притежавали необходимите умения. Аз, както и колегите ми от клуба сме твърдо за те да бъдат наградени", казва още Атанасов.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари