Разбулиха мистерията с построяването на пирамидите

0
Разбулиха мистерията с построяването на пирамидите

Мистерията как са били построени египетските пирамиди може би е била разгадана от учени от Университета на Амстердам и Фондацията за фундаментални проучвания на материите, пише "Новинар".

Експерименти на специалистите показват, че египтяните може да са използвали семпла, но ефикасна техника за преместването на тежките каменни блокове до съответните им места.

Учените са поставили тежест върху малка шейна и са измерили каква сила е необходима за нейното теглене по пясъка. След това са извършили същия експеримент, но върху мокър пясък. Опитите показали, че навлажняването на пясъка с точно определено количество вода може да намали наполовина необходимата сила за дърпането на шейната с тежестта върху нея.

Учените подкрепят твърдението си, че древните египтяни може да са използвали подобна техника, тъй като в една от пирамидите е открита рисунка, показваща човек да излива течност пред група хора, които теглят голяма статуя.

Източник: НОВИНАР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • до Хуилото
    Ко стана бе хуилко, що имаш толкоз минуси? Да не стане скоро ти да трябва да заминаваш, лумпен изкрейзъл.
  • Путин Хуйло
    Да, на мен ми ебаха майката, даже и мен самият ме ебаха и ми хареса страшно много. Най-хубавото беше, когато негрите от...
  • Путин Хуйло
    Я си ебавай майката, заминавай за Русия.Ай ми кажи имали ама имали поне един заминал за Русия.Да еба майката ти тъпа
  • чичомиткобрат
    Исках да напиша паразитират, само че autocorrect-а ме прецака.
  • чичомиркобрат
    И след санкциите, Китай и Русия ще просперират още повече, а америка и запафна европа ще обеднеят още повче. Много глупави са...