Ръстът на хората с ниски заплати се ускорява драстично

0
Това каза икономистът Екатерина Шабалина
Това каза икономистът Екатерина Шабалина Снимка: Dunavmost

Това каза икономистът Екатерина Шабалина

Свиването на паричната политика увеличава непропорционално отделянето на хора с ниски доходи. Това каза Екатерина Шабалина, икономист от "Гьоте университет Франкфурт" на днешната дискусия на тема "Парична политика и неравенство в заплатите", която е част от първата годишна конференция, организирана от Съвета за икономически анализи съвместно с Министерския съвет, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Стопанския факултет на университета и Европейската икономическа асоциация днес в СУ.

Ръстът на хората с ниски заплати се ускорява драстично, отчете още Шабалина и обясни, че това пропорционално влияе и върху търсенето и интереса към работни места. По нейни думи каналът за трудова мобилност зависи от заетостта и размера на месечните доходи по места.

Намаляването на заплатите и богатствата предизвиква спад във функцията на стойността и следователно вероятностите за преход към отраслите с ниски доходи намаляват, обясни още Шабалина.

Виктор Маринков, икономист от Оксфордския университет, каза, че изследването на значението на очакванията, ограничената рационалност и непълните знания обясняват разбирането на макроикономическите явления в отделните региони.

"Фокусът е върху разликите в производителността и фирмената динамика между отделните държави и значението на взаимното допълване на технологиите и уменията, което играе огромна роля за развитието на всяка държава", обясни Маринков, цитиран от Pariteni.bg.

"Въпреки че моите експериментални изследвания изглеждат несвързани, гледам на работата си върху очакванията и отклоненията от рационалността като на основен елемент на бизнес цикъла, докато изследванията ми върху различията между отделните държави имат структурен дългосрочен фокус", каза още Маринков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    На Кмета не му пука.
    Общинските предприятия в Русе са на челно място с най-ниски месечни БРУТНИ заплати от 780 лв. Ако има други с по-ниски заплати - нека да се похвалят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари