Ракът на белия дроб не боли и затова се открива късно

18
Младият д-р Евгениев е първият в България лекар с европейска диплома
Младият д-р Евгениев е първият в България лекар с европейска диплома Снимка: КОЦ - Русе

Д-р Николай Евгениев: „Със съвременното лечение онклогичните болести се превръщат в хронични“

Най-новото попълнение на русенския онкологичен център е един д-р Николай Евгениев. Той е първият български медик с европейска диплома, връчена му през 2018 година и един от малкото специалисти в България по медицина на съня. Той заема мястото на напусналите със скандал д-р Генова и д-р Станков.

Как се чувствате на новото работно място?

Чувствам се отлично! Предстои ми зачисляване на специализация, колегите ми са страхотни, пациентите ми имат доверие, а това е най-важното за мен. Работя усилено върху дисертацията си на тема „Белодробен рак“. Проучих 400 пациенти и сега предстои да защитя моите хипотези. Изобщо стремя се винаги да съм в движение, да се развивам, да бъда максимално полезен на болните, които са миповерени за лечение.

Всъщност какво Ви показаха тези 400 случаи, които сте проучили?

Добрата новина е, че при голяма част от онкологичните болести вече не са толкова смъртоносни, колкото бяха преди време. През последните години в практиката навлезе имунотерапията и прицелното лечение (таргетна терапия). Пациентите имат значително по- висока преживяемост, а някои белодробни тумори се превръщат от смъртоносна, в хронични болест. Хората могат да живеят години на поддържаща терапия, която е строго индивидуална, разбира се.

Защо Ви е толкова интересен белодробният карцином, защо искате да проучвате точно тези туморни процеси?

Любопитното относно белодробния карцином е това, че за него не съществува валидиран биомаркер, благодарение на който да се постави ранна диагноза на пациента. Често се случва болните да разберат, че имат тумор в последния стадий на заболяването. Ето това е големият проблем - късното откриване на карцинома. Така е при 60-80% от хората и обяснението е, че те нямат никаква симптоматика. Защото белият дроб няма рецептори за болка, т.е. пациентът не изпитва болка. Той може да има продължителна кашлица, която да е лека или тежка, като в повечето случаи остава неглижирана. В много случаи кръвохрака е първия алармиращ симптом, при който пациентът разбира, че тази кашлица не е от прекарано вирусно заболяване или грип, а е в резултат на нещо по-сериозно. Повишено внимание изисква появата на астма или хроничен бронхит в късна възраст и с малка давност, резистентни на лечение простудни заболявания, рецидивиращи пневмонии. Късни прояви на болестта са дрезгав глас, плеврален излив особено когато е кървав. Някои форми на белодробен рак често се бъркат с пневмония и се изявява със суха дразнеща кашлица. Всички тези процеси са интересни за мен като лекар, а и най-важното е да успея да спася колкото се може повече пациенти.

Как се поставя диагнозата?

Тя е доста комплексна всъщност. Насочващ метод за откриване локализацията на процеса е рентгенографията на гръден кош, която в много случаи насочва клинициста да назначи скенер. Диагнозата се потвърждава след провеждане на бронхоскопия и вземане на материал за хистологично изследване в повечето случаи, но при невъзможност за вземане на материал от туморна тъкан при бронхоскопско изследване се използват хирургични методи.

Задължително трябва да се проведат диагностични изследвания и на други анатомични области за определяне стадия на болестта - скенер на глава, корем.

Как лекувате пациенти с белодробен рак?

Пациентите в ранен стадий могат да бъдат излекувани радикално чрез хирургия, но за съжаление не повече от 15% биват диагностицирани в стадий I и II.

При лечение на стадий III се използва мултимодално лечение, което включва комбинация от хирургия, лъчелечение и конвенционална химиотерапия.

Най-много пациенти биват диагностицирани в стадий IV.

Това е стадия в който се наблюдават далечни метастази. Тук хирургията не може да помогне, а конвенционалната химиотерапия и лъчелечението не променят съществено хода на болестта. През последното десетилетие голям принос в лечението на пациенти в последен стадий белодробен карцином дават таргетното(прицелното) лечение и имунотерапията. Те са мощно средство в ръцете на онколозите за удължаване на преживяемостта и подобряване контрола върху болестта. Ако мога да го обясня по-достъпно, това са медикаменти, които атакуват мутации в гените на белодробния карцином и имунната система, като забавят или спират тяхното развитие. Истината е, че благодарение на съвременното лечение, ракът на белите дробове се превръща в едно хронично заболяване в не малка част от случаите.

Няма как да не избегнем въпроса за причините за появата на рака на белите дробове.

Има няколко основни фактора, които се явяват предпоставка за появата на рака в белите дробове. На първо място е тютюнопушенето. Да, знам, че много хора няма да искат да го проумеят, но е факт. Тютюнопушенето е не просто вредно, то е животозастрашаващо. Другият фактор за появата на тумор в дробовете е мръсният въздух. Радиоактивните газове, фините прахови частици – това са все фактори, които влияят на състоянието на белите дробове. Стресът и наследствеността също не са за подценяване. Аз съм фен и на теорията – че има връзка между качеството на съня и раковите заболявания. Но по този въпрос предстои да бъдат публикувани нови разработки пред широката аудитория, на част от които възнамерявам да съм автор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук