Райският газ пристига за 30 минути

0
Въпреки редица закони и разпоредби, които ограничават продажбата на опасното вещество, то може да бъде набавено за минути
Въпреки редица закони и разпоредби, които ограничават продажбата на опасното вещество, то може да бъде набавено за минути

Въпреки редица закони и разпоредби, които ограничават продажбата на опасното вещество, то може да бъде набавено за минути

30 минути отнема на едно дете да си поръча райски газ! Въпреки забраната на пазара все още съществуват множество онлайн магазини, които предлагат вредния диазотен оксид, установи проверка на "България Днес". Въпреки че има редица закони и разпоредби, които да ограничат или дори да спрат продажбата на опасното вещество, не е никакъв проблем то да бъде набавено за минути.

Кадри от последните дни, на които деца дишат опасното вещество, взривиха социалните мрежи. Случаят е от Русе, а на видеото се вижда как осем тийнейджърки се крият зад трафопост, за да дишат балони, пълни с райски газ. Прокуратурата се самосезира и е в процес на установяване самоличността на подрастващите, както и откъде са купили диазотния оксид.

Само преди седмица депутатите приеха на второ четене промени в Закона за храните, свързани с употребата на райски газ. Така използването му се допуска само в обекти за производство и преработка на храни и заведения за обществено хранене.

Въпреки това балоните с опасното химично съединение са като епидемия за подрастващите. Почти няма дете в пубертета, което да не е опитвало райски газ. Малчуганите го дишат и по време на междучасия, като рядко се ограничават само с един балон, тъй като ефектът му трае около 2-3 мин.

Една от причините за масовата употреба е, че райският газ е много лесно достъпен. Продава се предимно онлайн. За да поръчаш, трябва да потвърдиш единствено, че имаш навършени 18 години, но без да представяш никакви доказателства за това, показва още проверка на вестника. Продавачите гарантират денонощни доставки и изкушаващи промоционални цени, ако закупиш повече бройки. Получаването на бутилки с подарък пакет балони се случва за половин час, ако е в района на София.

В момента по сайтовете тече масова разпродажба, като за 3 бутилки с опасното вещество търговците искат по 120 вместо 150 лв. Една бутилка се равнява на 73 капсули за дишане. Най-новите предложения са свързани с по-големи количества. На пазара са пуснали огромни бутилки - по 2000 г, което се равнява на поне 250 балона. Проверката показва, че една капсула, пълна с опияняващото вещество, струва между 40 и 60 стотинки, като по-луксозните варианти достигат левче, но не се радват на голям интерес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари