Радка Чернева: Няма доказателства, че във фитнесите се заразяват повече хора

1
"Не бива да пренебрегваме факта, че едно такова затваряне и едни такива мерки не само влияят върху нашия бизнес, но индиректно внушават на хората, че фитнесите са някакви опасни съоръжения, на които е опасно да се ходи. Навикът за спорт бавно и трудно се формира, но много бързо се губи", казва Радка Чернева
"Не бива да пренебрегваме факта, че едно такова затваряне и едни такива мерки не само влияят върху нашия бизнес, но индиректно внушават на хората, че фитнесите са някакви опасни съоръжения, на които е опасно да се ходи. Навикът за спорт бавно и трудно се формира, но много бързо се губи", казва Радка Чернева Снимка: Bulgaria ON AIR

Задават се фалити сред фитнес залите

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи ново затягане на мерките срещу разпространението на Ковид-19. Във фитнеси, басейни, SPA центрове, спортни зали и клубове не може да има групови занимания. Ще бъдат позволени само индивидуални посещения, като капацитетът на заетост трябва да е 30%, но може да бъде увеличен до 50%, ако всички спортуващи и работещи имат сертификат за Ковид-19.

"Малко ни е трудно да разберем какво точно предполага първото изречение от мерките, които касаят нас, защото формулирано по този начин - преустановяване на груповите посещения на фитнес центрове, спортни зали и т.н., позволява двояко тълкуване. Ако става въпрос за организирани посещения на групи от хора - това е едно, но ако става въпрос за посещение на зали за групови занимания, които са от рода на аеробните тренировки, то тогава това категорично буди несъгласие. Не виждаме никаква логична причина те да бъдат ограничени", каза зам.-председателят на Асоциацията за здраве и фитнес Радка Чернева в студиото на  Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ групите занимания, където хората тренират при спазване на капацитета на помещението, при спазване на необходимата дистанция, по нищо не се различава от това хора да тренират самостоятелно в една фитнес зала.

"Нашите искания са да спрем да гледаме на фитнеса като нещо, което е опасно, защото то не е. Няма никакви доказателства, че във фитнес центровете хората се заразяват повече и по-често, а точно обратното. И в тази ситуация е особено необходимо хората да се грижат за себе си и да повишат имунитета си. Време е да спрем да затваряме или да ограничаваме фитнесите, защото не можем да измислим други мерки, които да бъдат работещи. Тези не са", допълни Чернева.

Тя е категорична, че фитнесите така или иначе имат малко посещения, защото културата у нас за спорт не е на достатъчно високо ниво.

"Ще ми се да помоля здравните власти, когато изготвят мерки, касаещи определен бизнес, да търсят съдействие от бизнеса, за да можем заедно да формулираме логични и ефективни мерки. Такива, които да работят в посока ограничаване на разпространението на Ковид-19. Вчера изпратихме имейл на доц. Ангел Кунчев. Надявам се, че той ще намери време да го прочете", сподели зам.-председателят на БАЗФ.

И добави, че немалко от колегите ѝ вече са затворили врати и не могат да си позволят да рестартират работата си.

"Не бива да пренебрегваме факта, че едно такова затваряне и едни такива мерки не само влияят върху нашия бизнес, но индиректно внушават на хората, че фитнесите са някакви опасни съоръжения, на които е опасно да се ходи. Навикът за спорт бавно и трудно се формира, но много бързо се губи. Повече от година работим в ситуация на Ковид, нищо ново в това отношение няма как да измислим", категорична е Радка Чернева.

Тя коментира и темата, могат да работят с по-голям капацитет, ако персоналът е ваксиниран или клиентите предоставят "зелен паспорт".

"Това означава, че ще работим или с още по-малък брой клиенти, или да отнемем възможността на хората, които нямат "зелен паспорт", да се грижат за себе си. Някои колеги успяха да се възползват от помощ от държавата, а други - не", обясни Чернева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари