Нощните заведения в София няма да работят поне две седмици

1
В столична дискотека здравни инспектори и полиция започват демонстративна проверки. Санкциите са от 300 до 2 000 лева
В столична дискотека здравни инспектори и полиция започват демонстративна проверки. Санкциите са от 300 до 2 000 лева Снимка: БГНЕС

Браншът реагира остро на мярката

Нощният живот в столицата спира поне за две седмици. Тестовете през изминалото денонощие разкриха близо 600 нови инфектирани в София и още 1000 в страната, съобщава bTV.

На булевард „Витоша“ повечето заведения работят през деня. Още утре всички нощни клубове, пиано – барове, дискотеки и нощни барове в София ще бъдат затворени за поне 2 седмици.

Причината е увеличаващият се брой на заразени с коронавирус и попадането на столицата в червения списък на така наречените рискови области.

Освен в София – от утре затварят нощните заведения и в Шумен. Петък пък е бил последния работен ден за тези в Перник. В Сливен отложиха забраната за понеделник.

 В столична дискотека здравни инспектори и полиция започват демонстративна проверки. Санкциите са от 300 до 2 000 лева. При повторно нарушение от 1 000 до 2 00 лева. За юридически лица са от 500 до 2 000 лева.

Нарушения не са открити, макар че и посетителите признават, че спазването на дистанция от 2 метра е невъзможно. Тази сутрин, въпреки формалната липса на нарушения, столичният щаб реши като противоепидемична мярка да затвори за 2 седмици пиано и нощни барове, дискотеки и клубове. Но от утре.

„София от няколко дни е в червено на картата и ръстът на заболели се увеличава“, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Браншът реагира остро на мярката. „Ще го обобщим като прах в очите на хората. За момента няма доказани болни от нашите заведения и клубове“, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията в България.

Лъчезар Захариев е собственик на нощно заведение. „След миналото затваряне възстановяването беше тежко, а след това сега възстановяването може и да е невъзможно“, според него.

Ограничаването на нощния живот няма да е единствената стъпка. Щабът в София препоръчва по възможност всички работодатели да въведат организация за онлайн-работа, а университетите – дистанционно обучение.

Всеки университет обаче решава сам за себе си. В УНСС вече се учи само онлайн, в някои факултети на Софийския университет - също.

Промените във формата на обучение в столицата обаче могат да станат само със съгласието на образователния министър и то, ако тенденцията за ръст на заразата се запази.

Междувременно срещу въвеждането на задължителните маски на открито и закрито се проведе международен марш против COVID мерките. Десетки се събраха пред Народния театър без маски, за да изкажат недоволството си от мярката за предпазни средства на открито.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук