Радан Кънев: ГЕРБ е в слаба позиция и търси провокация

0
Беше задължително отстраняването на главния прокурор, след всичко, което се случи
Беше задължително отстраняването на главния прокурор, след всичко, което се случи

Беше задължително отстраняването на главния прокурор, след всичко, което се случи

Това, което наблюдаваме в момента показва, че зависимостите в българското правосъдие са стигнали до такава величина, че те го компрометират. Без сериозна реформа в системата не можем да говорим за правова държава. Тепърва ще се наложат години усилия в различни сектори, за да има напредък в страната ни. Това заяви евродепутатът Радан Кънев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Това, което наблюдаваме в съдебната система може да е оздравително. Надявам се, че такива мерки се взимат. Очевидно е, че е необходимо конституционно мнозинство. Това е една от най-важните задачи в този парламент, подчерта той.

Радан Кънев коментира и трудната коалиционна формула, която пое управлението на страната.

„На първо място всяко управление трябва да постигне напредък в сферата на сигурността. С практически същата важност е икономическата стабилност. Българската индустрия се намира в една доста добра пазарна форма в последните години, но тя се нуждае от подкрепа. Знам с каква надежда бизнесът очакваше да има експертен кабинет. Такава формула за управление трябваше да се намери. След инвазията в Украйна, ситуацията драматично се промени. Възможната и полезна формула на управление е с едновременната подкрепа на Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) и ГЕРБ. Това е шанс да излезем от политическата криза“, смята евродепутатът.

„Това е тежък политически компромис. Компромисът е полезен елемент в една парламентарна демокрация. Много е хубаво, че тази формула беше намерена и политиците трябва да бъдат поздравени за това“, подчерта той.

ГЕРБ в тази управленска формула е в слаба позиция. Съвсем нормално е в тази ситуация те да търсят провокация и отслабване на коалицията, която е излъчила правителството. Стъпка по стъпка това мнозинство ще бъде постигано на много тежка цена и с ловка парламентарна дипломация. Христо Иванов е поел тази тежка и неблагодарна роля. Всяко ключово решение ще се вземе след тежки преговори“, прогнозира Кънев.

„Това правителство ще се мери дългосрочно и по резултатите и успехите му. Политическите партии имат пред себе си местни и парламентарни избори, където ще са конкуренти“, каза още евродепутатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари