Работници от Русенската корабостроителница остават на улицата

0

100 работници от „Русенска корабостроителница Запад” АД ще останат на улицата, като няма да получат и последните си заплати.

В същото време, има клиенти и предприятието може да работи за оздравяване, но е тикано към ликвидация, заяви в писмо до медиите директорът на завода Митко Димитров. На 24 февруари, след обявената от Русенския Окръжен съд обезпечителна мярка, са били запечатани производствените помещения и административната сграда.

Мерките са предприети по настояване на синдиците на фалиралата КТБ АД, на която Русенска корабостроителница дължи 70 млн лв. В момента, на територията на предприятието стоят и 5 кораба, които на практика са арестувани там, твърди Димитров. Емблематичният параход „Радецки” също трябва да мине тук за поредния си ремонт.

„С огромни трудности намираме клиенти, но ни пречат да оцелеем, получаваме разбиране и подкрепа единствено от друг наш кредитор, който ни осигурява работа и парични средства”, обяснява шефът на Корабната. Според него, синдиците на КТБ са насочени към най-бързо унищожение на предприятието, вместо да го насърчават да си покрие задълженията.

Самият временен синдик Росен Милошев настоявал пред директора за уволнение на работниците, които са на трудов договор. В момента документите са запечатани и това пречи на проверките на НАП и Инспекцията по труда в Русе. Според Димитров, единственият разумен начин да се покрият задълженията и предприятието да работи, а не да стои затворено.

Наскоро, против запечатването на Корабната протестираха и работниците, които търсят правата си и при губернатора на Русе Стефко Бурджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари