Работници от най-голямото ловешко предприятие масово напускат

2
Очаква се около 300 души да подадат заявления за напускане неизплатени заплати от март насам
Очаква се около 300 души да подадат заявления за напускане неизплатени заплати от март насам

Работници в едно от най-големите ловешки предприятия - "Спарки Елтос" АД, масово напускат заради неизплатени заплати от март насам.

Очаква се около 300 души да подадат заявления за напускане и да се регистрират като безработни, за което били приканени от ръководството на дружеството поради финансови затруднения, потвърдиха от Дирекция "Бюро по труда".

В завода за производство на електроинструменти, заваръчни конструкции, селскостопанска техника, транспортни и строителни машини ще останат на работа хора в охраната, складовото стопанство, счетоводството и човешки ресурси.

На напусналите от Бюрото по труда в Ловеч могат да предложат 250 свободни работни места. Ще ги насочват и към съседните общини.

От Дирекцията припомнят, че през август е имало обявено масово уволнение, в резултат на което 80 души са били освободени и регистрирани в Бюрото по труда. Периодично напускат работници и служители обаче още от август миналата година.

За неизплатените от март заплати на целия персонал потвърдиха и от Инспекцията по труда в Ловеч. Причините са финансови затруднения и липса на оборотни средства.

От 1 юни 2016 г., когато са започнали финансовите проблеми на предприятието, до 30 септември т. г. инспекторите са извършили 26 проверки във връзка с неизплатените заплати, съобщи за БТА директорът на Инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев. Съставени са 16 акта и са издадени същият брой наказателни постановления, които са влезли в сила. Част от тях са изплатени, а друга са предадени за принудително изпълнение в НАП.

Изпълнителният директор на "Спарки Елтос" АД Петър Бабурков заяви пред агенцията, че на работниците е обяснена ситуацията в предприятието, а информация на медиите ще даде евентуално следващите дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари