Путин е готов да преговаря със Зеленски

0
Руският президент не споменава кога ще започне преговорите и при какви условия
Руският президент не споменава кога ще започне преговорите и при какви условия Снимка: AP

Путин заяви, че Русия е готова да проведе разговори на високо равнище с Украйна

Това съобщи китайската държавна телевизия CCTV, цитирана от bTV.

Китайското правителство подкрепя постигането на споразумение между Русия и Украйна чрез преговори. Си Дзинпин и Путин обмениха мнения за ситуацията в Украйна, пише ТАСС. 

Още от вчера украинският президент Володимир Зеленски призова двете страни да седнат на масата за преговори. Днес той се обърна директно към Путин, като подчерта, че това е начинът да спрат да умират хора из цяла Украйна. На това руският външен министър Сергей Лавров отговори, че преговори ще има чак след края на военната операция на Москва.

Руският президент описа историческия контекст на украинския въпрос и позицията на Русия по отношение на специалните военни операции в източната част на страната, като заяви, че Съединените щати и НАТО отдавна пренебрегват легитимните опасения на Русия за сигурността.

Той добави и че те многократно не изпълняват ангажиментите си и продължават да прокарват военни операции на изток, което е предизвикателство за стратегическата цел на Русия.

Китай подкрепя решението на Русия и Украйна да разрешат този проблем чрез преговори“, пише още кореспондентът на „Политико“ в „Туитър“.

Въпреки това добавя, че Путин не е споменал кога ще започне преговорите и при какви условия.

Китайският президент отбеляза, че напоследък ситуацията в Източна Украйна се е променила драматично, което предизвиква голяма загриженост в международната общност. Китай взима решение за позицията си въз основа на същността на самия въпрос за Украйна. 

Става ясно, че от Китай са заявили готовност да работят с всички страни в международната общност за утвърждаване на обща, всеобхватна, основана на сътрудничество и устойчива концепция за сигурност и за твърдо отстояване на международната система с ООН и на международния ред, основан на международното право, пише още китайската държавна медия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    daskal
    Дано е така и дано час по-скоро да спре тази лудост!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари