Пускат български самолет за 150 бона

0
очно век след началото на самолетостроенето в България у нас започва производството на нов самолет
очно век след началото на самолетостроенето в България у нас започва производството на нов самолет

Точно век след началото на самолетостроенето в България у нас започва производството на нов самолет. До 10 двуместни аероплана "SKYLEADER 600" годишно ще се сглобяват в завод "ТЕРЕМ-Летец". Ултралекият самолет, който вчера бе представен на летище Лесново, струва между 150 и 300 хиляди лв. Прави се по лиценз на чешката авиационна компания "Jihlavan Airplanes".

"Самолетът е с най-добрите технически характеристики в класа си, както при маневриране, така и при хоризонтален полет", каза директорът на компанията ACS Светлозар Дяков. Той притежава двигател "Ротекс" от 100 конски сили. Първият "SKYLEADER 600" е прелетял 1200 км от Чехия до България за пет часа с 90 литра гориво.

Той лети с обикновен автомобилен бензин А95, а разходът му е 15 литра на час и скорост от 220 км в час. С него разстоянието между София и Варна може да се вземе за по-малко от 2 часа. Самолетът е снабден с автопилот, който му придава комфорт при пилотиране при по-дълги полети.

Има и парашутна система, която може да осигури допълнителна сигурност на екипажа в случай на авария. Един самолет се произвежда за 4 месеца, Целият се изработва на ръка и минава много сериозен контрол на абсолютно всички системи и агрегати.

Машината е предназначена за забавления, пътешествия и обучения и се предлага с четири вида двигатели - от 80, 100, 115 и 150 конски сили. Дебютът на "SKYLEADER 600" у нас ще бъде днес при началото на Третата национална обиколка на България. Аеропланът ще участва и на националното изложение на ултралеката авиация в Пловдив. Българският завод вече е получил поръчки за три самолета. "Започването на производството на "SKYLEADER 600" е историческо събитие, тъй като в България не се правят серийно самолети от далечната 1952 г.", допълни Дяков. 

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари