Пулмолог: Жегата е изключително опасна за децата

2
Тяхната терморегулаторна система не е достатъчно добре развита
Тяхната терморегулаторна система не е достатъчно добре развита Снимка: Bulgaria ON AIR

Обявен е оранжев код за опасно високи температури в 10 области

Оранжев код за опасно високи температури е обявен в 10 области на страната, а в останалите е в сила жълт код. Най-горещо ще бъде в Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Русе и Силистра.

"Хората трябва да внимават и да не стоят на слънце, да използват слънцезащитни кремове, да се охлаждат в басейните през 30-40 минути", каза Мариян Димитров, който е спасител в един от столичните басейни.

Жегата е изключително опасна и за децата, това каза д-р София Ангелова.

"Не е достатъчно добре развита тяхната терморегулаторна система. Много бързо могат да загубят течности и да развият водно-електролитен дисбаланс, което рязко влошава състоянието. Изключително важен е приемът на течности и то предимно вода. Ние лекарите съветваме - движението е живот, особено за възрастните. Разходките трябва да се правят рано сутрин до 7 часа", каза още пулмологът д-р Ангелова, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Температурите в периода от 14 до 16:00 часа са най-високи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари