Донка Байкова: В летните жеги приемайте кафето и бирата задължително с вода

1
Половин час преди да излезете от вкъщи хидратирайте тялото с поне половин литър вода, съветва специалистът по хранене и диететика
Половин час преди да излезете от вкъщи хидратирайте тялото с поне половин литър вода, съветва специалистът по хранене и диететика Снимка: Фейсбук

Половин час преди да излезете от вкъщи хидратирайте тялото с поне половин литър вода, съветва специалистът по хранене и диететика

"През горещите летни дни пийте повече вода и яжте леки храни. Половин час преди да излезете от вкъщи хидратирайте тялото с поне половин литър вода."

Това посъветва в интервю за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

"През този период ще мислим за по-леки, нискокалорийни хранителни режими, при които хранителният прием да не утежнява работата на храносмилателната система. Не ни се консумират червени меса, колбаси и мазни сирена. Инстинктивно апетитът ни определя нашите потребности. Говорейки за хранителен режим, той ще бъде лек“, обясни тя.

"Разбира се, че ще си хапнем една топка лек млечен или плодов сладолед. Не говорим обаче за боядисан сладолед“, добави проф. Донка Байкова.

Специалистът препоръча в периода на летни жеги да мислим предимно за питейния режим. Причината – над 30 градуса най-рискова се оказва нашата терморегулация.

"Алкохолните напитки не са за предпочитане, защото имат диуретично действие, тоест загуба на вода. Кафето и бирата да се приемат задължително с вода“, светва проф. Байкова.

Тя препоръча на родителите да извеждат децата си навън до 10:00 часа, когато няма слънцегреене. Същото е валидно и за възрастните хора.

"Дрехите да са леки, широки и бели. Шапката на главата е задължителна. В чантата си непременно носете течност – вода“, каза още проф. Байкова.

"Климатикът трябва да бъде настроен на такава температура, че разликата между вътрешната и външната температура да не бъде повече от 8 градуса, иначе отново затрудняваме адаптацията“, посъветва специалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари