Спешна помощ: В момента е пикът на припадане заради жегата

0
За да се избегнат инциденти, от Спешна помощ препоръчват да не се консумира тежка храна и да не се прекалява в никакъв случай с алкохол​
За да се избегнат инциденти, от Спешна помощ препоръчват да не се консумира тежка храна и да не се прекалява в никакъв случай с алкохол​

За да се избегнат инциденти, от Спешна помощ препоръчват да не се консумира тежка храна и да не се прекалява в никакъв случай с алкохол​

На ден в столичната Спешна помощ постъпват по около 280-300 сигнала общо, като поне 30-40 от тях са свързани по един или друг начин с екстремално високите температури. Те не са припаднали, те са с различна симптоматика, свързана с високите температури. Има хоспитализирани, разбира се. Това каза в интервю за БГНЕС говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

„Има и по-тежки случаи, има и по-леки, които се оправят по-бързо", съобщи Сунгарска.

На въпроса какво ще препоръча, за да се избегнат инциденти, говорителят на спешното звено припомни „абсолютно традиционните препоръки", тъй като те са изпитани във времето и са възможно най-доброто, което всеки един човек трябва да прави за себе си. Тя е категорична, че всеки един човек трябва да е наясно, че той носи отговорност за здравето и за живота си.

„В най-топлите температури, между 10:00 и 18:00 ч., по възможност да не се излиза. Ако се излиза, по възможност да се избира сянка", обясни тя и посочи, че е препоръчително да се носят светли дрехи, по възможност бели, а бутилката с вода в ръката е задължителна.

Говорителят на Спешна помощ припомни да не се приемат много студени напитки, защото това стресира организма. „Най-уязвимите групи са децата, възрастните хора и хронично болните", добави Сунгарска, като допълни, че за хронично болните препоръката категорично е в никакъв случай в тези най-екстремни дни да не се променя терапията, която им е предписана, да не се спира терапия, много е важно и да не се забравя.

За да се избегнат инциденти в горещите летни дни, тя препоръча да не се консумира тежка храна, да не се прекалява в никакъв случай с алкохол или с други субстанции, защото всичко това оказва влияние. „Днес имаме много хора, които са пили алкохол, излизат навън, припадат, прилошава им и т.н. Просто това е безотговорно поведение, при положение, че от много време, поне от една седмица, медиите алармират за това, че тези дни ще бъдат много горещо, и всеки един човек трябва да носи отговорност към здравето и живота си, и да не си позволява да прави такива неща, за да не стига до Спешна помощ и след това в болница", категорична е Сунгарска.

Говорителят на Спешна помощ обясни, че има и деца, на които им причернява, и призова родителите да бъдат внимателни, да не извеждат децата си в градинките в най-топлото време, защото и детските организми не издържат и реагират.

„Сега в момента е пикът на прилошаване, припадане, причерняване и т.н., защото вече земята се е нагряла и излъчва топлина, и слънцето е силно; сега са най-пиковите моменти за прилошаване и симптоматика, свързана с по-високите температури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари