Психолог: Пролетната депресия е много по-тежка от есенната

0
Появата на пролетната депресия може да се предотврати
Появата на пролетната депресия може да се предотврати

Пролетната депресия е много по-тежка от есенната.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин психологът Бисера Борисова.

Тя посочи, че депресивните състояния през този сезон са често срещани, тъй като се провокират от изключително много фактори, най-важният от които е промяната във времето.

Бисера Борисова каза още, че сезонните депресии в никакъв случай не са болестно състояние, тъй като са различни от клиничната депресия, която е има по-тежки форми. Тя уточни, че признаците на депресията са потиснатост, нежелание да се вършат най-обикновени неща, човек спира да се интересува от всичко.

По думите ѝ депресивните състояния мога да доведат до по-сериозни заболявания и до задълбочаване на проблема, затова е необходимо да се вземат своевременно максимално бързо необходимите мерки.

Появата на пролетната депресия може да се предотврати. Това е възможно, ако човек има положителна нагласа за живота и прави повече неща, които го правят щастлив“, обясни психологът.

Тя добави, че когато обаче са налице симптоми на депресия е много важно да се открие причината – това, което провокира това състояние.

Когато открием конкретната причина започваме да живеем по друг начин и се получава трансформация“, добави тя.

Бисера Борисова каза още, че хората, които са по-чувствителни, са по-склонни към изпадане в депресивни състояния, тъй като нервната им система е от такъв тип.

Според нея българинът все още се учи да търси помощ от психолог или психоаналитик при възникване на такива проблеми.

Все още не се е научил, защото е много по-лесно да отидеш при психиатър и да вземеш хапче, което просто по някакъв начин намалява симптомите, но не решава проблемите“, добави Борисова.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари