Психиатър: Най-податливи на телефонна измама са бившите военни

0
Те са убедени, че сътрудничат на властите за залавяне на мошениците
Те са убедени, че сътрудничат на властите за залавяне на мошениците

Психологическата нагласа за справедливост на възрастните хора ги прави лесна мишена за телефонните измамници. 

Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев, във връзка с последния случай, при който 73-годишен мъж от София стана жертва на телефонна измама и предаде 100 000 лева по схемата „сътрудничество на полицията“. 

Специално при възрастните хора се търси повече емпатия и сътрудничество на властите, уж за да бъдат хванати мошениците. Самата психологическа нагласа за справедливост на възрастните хора е здраво изградена поради простата причина, че са живели в един друг строй, където е имало уравниловка и справедливост. Затова този номер не минава при младите хора, но при възрастните жъне успех. 

Още по-податливи са бившите военни и полицаи. Имаше и случаи с излъган дядо, бивш военен, който до последно бе убеден, че сътрудничи на властите за залавяне на мошениците. Хората се поддават на такива манипулации“, коментира д-р Веселин Герев. 

Психиатърът каза още, че психиката на възрастния човек много по-бавно асоциира всички това, което възприема, много по-бавно обсъжда мотиви и противомотиви, като рационалното в мисленето вече почти се губи. 

Човек действа емоционално и импулсивно, с желание да сътрудничи, да стане известен и да помогне на много други хора да се отърват от това тежко бреме, наречено телефонни измамници. Колкото и смешно да звучи, точно това са мотивите на възрастните хора да се подлъгват. Обикновено телефонните измамници винаги ги хващат в капана си с някаква критична ситуация, която тотално да ангажира психиката им. 

И понеже потокът на асоциация при тях тече много по-бавно заради възрастовия фактор, те насочват изцяло вниманието си към ситуацията и мислят само за нея. Изобщо не чуват какво им се говори и затова на няколко пъти измамниците им повтарят, че давайки пари ще сътрудничат, че средствата са за тази благородна цел и по-късно ще им бъдат възстановени, че ще получат награда. Възрастните хора чуват само това и същевременно мислят за тази ситуация, съобщена им като тревожна“, обясни психиатърът д-р Веселин Герев. 

Той посочи, че в такива ситуации се действа механично, като действията наподобяват тези на робот. „Жертвата е като омаяна от някаква идея и от стреса и едва ли не става напълно подчиняема на тези, които я управляват. Това е един вид сериозна психологическа обработка. При последния случай дори стана ясно, че възрастният човек е дал на няколко пъти пари на измамниците, даже е събрал от свои съседи, за да „сътрудничи“ на полицията. Виждате на какво са способни телефонните измамници и колко добри манипулатори са“, коментира Герев. 

Той посочи, че младите трудно стават жертви на подобна схема на телефонна измама

Те приемат най-спокойно и хладнокръвно едно подобно обаждане. Докато при възрастните хора психическата нагласа е съвсем различна. Тя е причина за тази тяхна абсолютна манипулативност и подчиняемост на волята и желанията на измамниците."

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари