Противогрипните ваксини помагат на организма да се защити от коронавируса

0
Това сочат резултати от проучване в Нидерландия
Това сочат резултати от проучване в Нидерландия Снимка: Thinkstock/Getty Images

Противогрипните ваксини може да помогнат на организма да се защити от COVID-19, сочат резултати от проучване в Нидерландия, цитирано от Ройтерс.

Медицински служители, които са се ваксинирали миналата година срещу грип, е по-малко вероятно да се заразят с новия коронавирус в сравнение с неваксинираните, установило проучването.

При лабораторни тестове изследователите открили, че миналогодишната противогрипна ваксина може да накара здравите клетки да отговорят по-ефективно не само на вируса на грипа, но и на новия коронавирус. Когато анализирали нивата на зараза с COVID-19 сред персонала на болницата, учените установили, че броят на заразените е с 39 на сто по-малък сред ваксинираните срещу грип, предава БТА.

"Тези данни, заедно с подобни независими проучвания, говорят за вероятен благоприятен ефект на противогрипната ваксина и срещу инфлуенца, и срещу COVID-19", смятат авторите на проучването. "Това би могло да означава, че противогрипната ваксина може да предложи частична защита и срещу двете инфекции тази зима", пишат те в статия в електронното библиотека medRxiv.

"Сметнахме за важно да публикуваме тези резултати, защото противогрипната ваксина вече е достигнала до голяма група хора", пише ръководителят на изследването Михай Нетеа от медицинския център на университета Радбауд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Изглежда, че целта на първото висше образование е да разберете какво не искате да правите до края на живота си.

Харесай Дунавмост във Фейсбук