Прости съвети за здрав нощен сън в летните жеги

0
Ако спазвате следните 8 съвета, сънят в летните горещини няма да е проблем
Ако спазвате следните 8 съвета, сънят в летните горещини няма да е проблем Снимка: Shutterstock

Тези прости съвети ще ви помогнат да се справите с безсънието в горещите летни нощи.

Кой не го е преживявал: веднага щом температурите започнат да пълзят нагоре, обилното изпотяване, дори и през нощта, става неизбежно. А това може да наруши нощната ни почивка. Обикновено преди сън тялото се охлажда с около половин градус, но не и когато в помещението е прекалено горещо. Тогава естествената ни климатична инсталация престава да функционира и ни е трудно да заспим.

Ако спазвате следните 8 съвета, сънят в летните горещини няма да е проблем.

 1. Не е добра идея да спите отвити. Макар на пръв поглед да изглежда логично, в никакъв случай не изритвайте завивката си, когато ви е горещо. Особено ако се потите прекомерно, рискът да настинете през нощта е голям.  По-добре се завийте с леко памучно одеяло, което изсмуква влагата и същевременно не позволява на тялото да изстине.

2. Не спете голи, особено при високи температури. По-добре облечете широка пижама или нощница от памук. Памучната материя няма да полепне по потното ви тяло и ще ви предпази от неприятна настинка. Ако искате да сте стилни и по време на сън, изберете коприна или сатен, но избягвайте синтетиката!

3. Душът преди лягане разхлажда и освежава, но не бива да е студен! Леденостудената вода свива порите и пречи на тялото да се освободи от натрупаната през деня горещина. Най-добре да вземате душ с хладка вода.

4. През деня дръжте спалнята си затъмнена и я проветрявайте малко преди лягане, когато температурите навън спаднат. Ако е възможно, спете на отворен прозорец. Освен това изключете всички електрически уреди в помещението, защото те излъчват допълнителна топлина.

5. Без климатик! Най-добре е през нощта да изключвате климатичната инсталация. Има опасност от студения въздух да ви се схване вратът, да ви се възпалят очите или да настинете. За да поддържате хладно помещението, в което спите, може да окачите пред прозореца влажен чаршаф.

6. Погрижете се да охладите онези части на тялото, които се сгорещяват най-лесно. Ако краката ви са натежали, увийте прасците с мокри кърпи. За уморените стъпала може да използвате термофор, напълнен със студена вода. А ако искате да разхладите цялото си тяло, преди лягане натъпчете възглавницата и завивката си в найлонов плик и го оставете за няколко часа във фризера! (Не е шега.)

7. През летните месеци е особено важно да сме спокойни преди сън. Затова малко преди да си легнете, не спортувайте и избягвайте силните емоции, каквито може да предизвика гледането на драматичен филм или пък някоя домашна разправия. Добре е също така да не консумирате тежки храни и алкохол на вечеря.

8. Ако продължавате да се въртите в леглото повече от половин час, след като сте си легнали, най-добре е да станете, вместо отчаяно да се мъчите да заспите. Почетете книга или послушайте отморяваща музика и си легнете пак едва след като се почувствате истински уморени. Във всеки случай не убивайте времето със смартфона или компютъра, за да не се превъзбудите допълнително. Синята светлина симулира дневната и рискувате да се ококорите още повече!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари