Как да си осигурим добър сън в горещината?

0
Има начини да подобрите условията за нощна почивка и можете да ги приложите в действие още от тази вечер
Има начини да подобрите условията за нощна почивка и можете да ги приложите в действие още от тази вечер

С наближаването на лятото нощите ще стават все по-горещи

За много хора това означава непълноценен сън.

Има начини да подобрите условията за нощна почивка и можете да ги приложите в действие още от тази вечер.

Никакъв следобеден сън

Горещото време ни кара да се чувстваме летаргични през деня. Това е така, тъй като използваме повече енергия, за да регулираме своята вътрешна температура.

Ако имате проблеми с нощния сън, избягвайте да придремвате през деня. Когато е горещо, сънливостта може да бъде ключова. Запазете я за вечерта, съветва Profit.bg.

Придържайте се към режим

Топлото време може да ни накара да променим навиците си. Не го правете. Не нарушавайте режима си на сън. Опитайте се да си лягате и да ставате в обичайното време. Правете типичните за вас неща преди лягане, пише Би Би Си.

Не забравяйте основните правила

Уверете се, че спалнята е прохладна. През деня дръпнете завесите или пуснете щорите, за да държите слънцето надалеч. Затворете прозорците откъм слънчевата страна на жилището. Така ще спрете притока на горещ въздух.

Използвайте тънки чаршафи

Тънките памучни чаршафи абсорбират потта. Независимо колко горещо е в спалнята, температурата на тялото през нощта пада. Затова има риск да се събудите, тъй като се чувствате измръзнали. Към тънките чаршафи добавете лека завивка.

Охладете чорапите си

Обуването на студени чорапи ще ви помогне да заспите. Това е лесен начин да понижите температурата на тялото си.

Бъдете хидратирани

Пийте достатъчно вода през целия ден и избягвайте консумацията на големи количества непосредствено преди заспиване.

Обърнете внимание какво пиете

Бъдете внимателни с газираните напитки. Някои от тях съдържат кофеин, който стимулира централната нервна система и ни ободрява. Избягвайте и алкохола в непремерени количества. Някои хора посягат към повече алкохолни напитки, когато времето е горещо.

Запазете спокойствие

Ако имате проблеми със съня, станете и направете нещо успокояващо. Опитайте с четене, писане и дори сгъване на чорапи. Само се уверете, че не играете на телефона си. Синята светлина ни разсънва, а активността стимулира мозъка. Върнете се в леглото, щом усетите, че отново сте сънливи.

Помислете за децата

Децата обикновено са доста големи поспаливковци. Те обаче са чувствителни към промените в настроението в семейството и рутината. Използвайте изпитан трик - вземете си душ преди сън.

Не отдавайте голямо значение на безсънието

Мнозина имат нужда от 7-8 часа пълноценен сън, за да се чувстват добре на следващия ден. Някои обаче се справят отлично със задълженията си, независимо че са станали два-три пъти през нощта. Да, може да се прозеете няколко пъти до обяд, но в това няма нищо лошо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари