Промяна в осигуряването от пенсионен фонд в НОИ

0
От 2015 г.  осигурените лица имат възможност за избор къде да се превеждат вноските им за допълнително задължително пенсионно осигуряване
От 2015 г. осигурените лица имат възможност за избор къде да се превеждат вноските им за допълнително задължително пенсионно осигуряване

От септември 2015 г.  осигурените лица имат възможност за избор къде да се превеждат вноските им за допълнително задължително пенсионно осигуряване - в частен фонд или в Националния осигурителен институт.

От тогава в офиса на НАП в Русе са приети 309  бр. заявления на граждани за промяна на осигуряването от универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии“ на НОИ, като през  2017 г. са приети 35 бр. Необходимо е, обаче, гражданите да се съобразяват с важното условие, че трябва да направят тази промяна не по-късно от 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране по чл. 68, ал.1 от КСО и ако не им е отпусната пенсия. От 1 януари 2017 г. това право се придобива при възраст 61 години за жените и 64 години за мъжете, а от 1 януари 2018 г. – при възраст 61 години и 2 месеца от жените и 64 години и 2 месеца за мъжете. Това означава, че през 2017 г. лицата, които подават заявление за промяна на осигуряването по чл. 4б, ал.1 от КСО, за да могат да упражнят това си право, трябва към датата на подаване на заявлението да не са навършили възраст 56 години за жените и съответно 59 години за мъжете. За следващите години изискването се прилага аналогично съобразно възрастта в чл. 68, ал.1 от КСО. Например, лицата, които ще подадат заявление през 2018 г., за да могат да упражнят правото си за промяна на осигуряването, трябва към датата на подаване на заявлението да не са навършили възраст 56 години и 2 месеца за жените и 59 години и 2 месеца за мъжете.

От офиса на НАП в Русе напомнят, че прехвърляне на осигуряването от универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии“ на НОИ става с  подаване в офиса на НАП на заявление по образец, а обратното възобновяване на осигуряването в универсален пенсионен фонд се извършва направо в пенсионното дружество, а не в НАП. Документът трябва да се представи в НАП лично или от друго лице, разполагащо с  изрично нотариално заверено пълномощно, както и по интернет с квалифициран електронен подпис на осигуреното лице.

Вноските за т.нар. „втора пенсия“ започват да се превеждат в новия фонд ( УПФ или фонд „Пенсии“ на НОИ ) от първо число на месеца, следващ месеца, в който е подадено заявлението. НАП има ангажимент да уведоми частния фонд и НОИ за избора на осигуреното лице, което пък има възможност отново да направи  промяна след изтичането на 1 година от последния му избор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари