Само 130 русенци са прехвърлили осигуровките си за пенсия в НОИ

0
В офиса на НАП в Русе са приети 131 бр. заявления на граждани  за промяна на осигуряването от универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии“ на НОИ
В офиса на НАП в Русе са приети 131 бр. заявления на граждани за промяна на осигуряването от универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии“ на НОИ

От септември миналата година  осигурените лица имат възможност за избор къде да се превеждат вноските им за допълнително задължително пенсионно осигуряване - в частен фонд или в Националния осигурителен институт.

От тогава в офиса на НАП в Русе са приети 131 бр. заявления на граждани  за промяна на осигуряването от универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии“ на НОИ. Прави впечатление, че в началото на периода  - за четирите месеца на 2015 г. са подадени 69 от тях, а за изминалите 8 месеца на тази година 62 заявления.

От офиса на НАП в Русе напомнят, че прехвърляне на осигуряването от универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии“ на НОИ и обратно става със заявление по образец.

Документът трябва да се представи в НАП лично или от друго лице, разполагащо с  изрично нотариално заверено пълномощно, както и по интернет с квалифициран електронен подпис на осигуреното лице. Вноските за т.нар. „втора пенсия“ започват да се превеждат в новия фонд ( УПФ или фонд „Пенсии“ на НОИ ) от първо число на месеца, следващ месеца, в който е подадено заявлението.

НАП има ангажимент да уведоми частния фонд и НОИ за избора на осигуреното лице, което пък има възможност отново да направи  промяна след изтичането на 1 година от последния му избор. Досега в страната общо 5 582 души са прехвърлили партидите си от УПФ  и са започнали да се осигуряват с пълния размер на вноската си в НОИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари