Прокуратурата търси шпионския софтуер „Pegasus“ в държавни структури

0
Държавното обвинение изведнъж се сети да проверява дали той е използван неправомерно спрямо български граждани
Държавното обвинение изведнъж се сети да проверява дали той е използван неправомерно спрямо български граждани Снимка: Digital

Държавното обвинение изведнъж се сети да проверява дали той е използван неправомерно спрямо български граждани

Прокуратурата изненадващо обяви, че извършва проверка за евентуално неправомерно използване на израелския софтуерPegasus“ (Пегас) в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани. Това става близо година след като скандала около този продукт, който позволява извличане на съобщения, снимки и местоположение, активира микрофона, за да записва разговори и срещи в реално време, гръмна в световен мащаб.

Сега Софийска градска прокуратура (СГП) информира, че извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в България.

"В хода на проверката прокурор в СГП незабавно е изискал информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската технологична компания NGO Group „Pegasus“, както и извършвана ли е проверка на процедурите за използване и прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на конкретни граждани, включваща същия продукт", твърди държавното обвинение. Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други.

В хода на проверката ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас софтуерPegasus“ и евентуално къде е реализиран той, твърди прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари