Дубайски принцеси са сред подслушваните с "Пегас"

0
Едната от тях е отвлечената Латифа
Едната от тях е отвлечената Латифа Видео: Bulgaria On Air

Аферата "Пегас" се разраства.

И две дубайски принцеси са били подслушвани. Телефонните номера на принцесите Латифа и Хая са сред десетките хиляди мишени на израелския софтуер "Пегас", предава Bulgaria On Air.

Принцеса Латифа е дъщеря на емира на Дубай, а принцеса Хая е бивша негова съпруга. Месеци наред светът се питаше жива ли е принцеса Латифа, след опита ѝ през 2019 година да избяга от емирството, завършил с упояването ѝ и връщането ѝ в двореца.

Оказва се, че двете жени представляват интерес за клиент на израелската група, разработила софтуера. А оттук се поражда и още един въпрос, според "Амнести Интернешънъл".

"Това още веднъж доказва, че "Пегас" е шпионски софтуер, чрез който се нарушават човешките права. Софтуерът на NSO Group потенциално е помогнал да лишат принцеса Латифа от нейната свобода - може би е дал на похитителите инструментите, от които се нуждаят, за да хакнат телефона ѝ и да я издирят. Може да е бил използван и срещу Хая, след като тя се изказа в подкрепа на принцеса Латифа", се посочва в изявление на "Амнести Интернешънъл".

Положилото наскоро клетва израелско правителство вече проучва обвиненията срещу софтуера, разработен от частната компания. Редица международни издания осветлиха имената на журналисти и лидери, подслушвани с "Пегас", както и някои страни, купили софтуера, сред които и Мароко.

Саудитска Арабия също отрече информации в медиите, че страната е използвала софтуера за наблюдение и подслушване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук