Прокуратурата предлага споразумение с главния свидетел срещу Бобокови

0
Предстои Спецсъдът да се произнесе утре по споразумението, предложено от прокуратурата
Предстои Спецсъдът да се произнесе утре по споразумението, предложено от прокуратурата Снимка: БГНЕС/архив

Прокуратурата е внесла в Спецсъда проект за споразумение за прекратяване на наказателното производство срещу 3 лица - част то т.нар. дело за боклука срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.министър Красимир Живков, ексшефа на РИОСВ-Плевен и др.

Какво точно са се споразумели ще стане ясно утре, пише Клуб Z 

Сред тях най-интересен е Васил Богданов - това е бившият изпълнителен директор на "Монбат ресайклинг" - дружество от империята на Бобокови. Досега той бе съобвиняем в процеса.

На 8 юни 2020 г държавното обвинение пусна - по познатия вече начин "поради високия обществен интерес" и в интерес на осведомеността на обществото части от неговия разпит. Същите дадоха повод за мелодраматични изявления от страна на ръководството на прокуратурата - за отравяне на българските деца, природа и т.н. (макар че делото дори още не е почнало, б.р.).

Това пък бе предшествано от скандално писмо няколко дни по-рано на адвоката на Бобоков-старши Илиан Василев, който търдеше, че е потресаващо да обвиняват човек само в "участие в организирана престъпна група", без да уточняват за какво е тя - за да се защитава.

Що се касае до Васил Богданов, той твърди всъщност, че, след като преди години са имали контракт с германска фирма за извозване на опасните отпадъци, "Монбат" после се доверили на български фирми, като боклук съответно е складиран на площадка в Лом, а накрая - в Плевенско.

Именно с тази дейност са свързани и другите двама, които сега прокуратурата "пуска да си вървят" - Айгюн Еминов и ексшефа на плевенската екоинспекция Габриел Савов.

А пък тезата на защитата е, че Васил Богданов има зъб, защото просто има да взима шестцифрена сума от Атанас Бобоков. Самият свидетел номер 1 признава, че около 100 000 лв. са задържани от Бобоков при напускането му - като гаранция – да не „причинява щети“ на фирмите. След като обаче Богданов се явил в СДВР и разказал какво знае, а и след като започнал работа в конкурентно дружество, бившият шеф му се обадил и казал, че не си спазва уговорката и съответно се простил с парите.

Предстои Спецсъдът утре да се произнесе по споразумението, предложено от прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари