Произнесоха окончателните присъди на убийците на Михаил Стоянов в Борисовата градина

0
Младежът бе нападнат и пребит до смърт през 2008 година
Младежът бе нападнат и пребит до смърт през 2008 година Снимка: БГНЕС / архив

Младежът бе нападнат и пребит до смърт през 2008 година

Александър Георгиев и Радослав Кирчев са окончателно признати за виновни за убийството на студента Михаил Стоянов през 2008 година в Борисовата градина в София.

Присъдата е за умишлено убийство по особено мъчителен за убития начин. Михайлов е нападнат и пребит до смърт вечерта на 30.09.2008 г. Георгиев е осъден на 15 години лишаване от свобода, а Кирчев – на шест години.

Постановено е и двете наказания да бъдат изтърпени при първоначален строг режим.

Според прокуратурата двамата участвали в група, нападала хомосексуални в Борисовата градина. За такъв помислили и 25-годишния Михаил, когото пребили до смърт. Разликата в размера на присъдите е, защото Кирчев е бил непълнолетен по време на убийството.

Делото започна на 18 октомври 2013 г. - пет години след нападението.

През 2017 година Апелативен съд – София осъжда Георгиев на 15 години затвор, а Кирчев на 6 години лишаване от свобода.

През 2018 година Върховният касационен съд изменя решението на Апелативен съд – София като намалява наказанията им съответно на 10 години за Георгиев и на 4 години и 6 месеца за Кирчев.

С решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 14.06.2022 г. по делото „Стоянова срещу България“ (жалба № 56070/2018 г.), влязло в сила на 14.09.2022 г., е установено нарушение на чл. 14, вр. чл. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Акцент в решението е въвеждането на хомофобските подбуди като квалифициращо обстоятелство при насилнически деяния“, посочват от прокуратурата.

Решението на ЕСПЧ е дало основание на главния прокурор на Република България да внесе пред ВКС искане за възобновяване на наказателното производство. Така Върховния касационен съд оставя в сила присъдата от 2017 година, като са обсъдени хомофобските подбуди.

В мотивите на решението си ВКС изрично е отбелязал, че убедеността на подсъдимите, че могат да определят кръга на лицата, които имат право да посещават едно обществено място – един от най-големите паркове в столицата, само и единствено въз основа на личната им преценка за действителната или предполагаема сексуална ориентация на посетителите, илюстрира дълбока порочност във формираните у тях възгледи за равноправието на хората, за отхвърлянето на всякакъв вид дискриминация, като проява на демократичното общество, за зачитане свободата на личността и правото на живот, като върховно благо“, допълват от прокуратурата.

Решението на ВКС от 16.11.2023 г. е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Стефан
    Браво. Да поздравим нашата съдебна система с този "успех". Престъплението е от 2008г., а присъдата от 2024г.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари