Програмата на Мартенски музикални дни за 18 - 19 март

0

Програмата на МФ Мартенски музикални дни за 18 - 19 март:

На 18 март, събота, в зала Европа, от 11 ч. русенската публика ще има удоволствието да се срещне с един изключително фин виртуозен струнен ансамбъл - The 12 Ensemble, съставен от 12 от най-добрите и вълнуващи млади камерни музиканти в Лондон. Посветени на идеята да свирят без диригент, те вдъхват нов живот на концепцията за камерен оркестър. Възприели най-малката възможна оркестрова формация в сърцата си, артистите от ансамбъла създават изпълнения толкова интимни и динамични, колкото изпълненията на един струнен квартет, но със спиращ дъха звук, представен от 12 музиканта от световна класа. Концертната програма, която ще представят на сцената в Русе включва произведения от Моцарт, Щраус и Добринка Табакова.

Същия ден, отново в зала Европа, от 18 ч. ще се състои заключителният концерт на майсторските класове по камерна музика и акордеон, водени от Саксофонен квартет SIGNUM и Мартинас Левицкис.

 

Съботната вечер предлага на публиката още едно неустоимо изкушение – от 18 ч. в Синема Сити ще бъде излъчен оперният шедьовър Травиата от Джузепе Верди с участието на оперната ни прима Соня Йончева на живо от Метрополитън Опера в Ню Йорк. Световноизвестното българско сопрано Соня Йончева, която бе сред номинираните за награда Грами тази година в категорията Най-добър оперен запис, представя за първи път своята невероятна интерпретация на обречената куртизанка Виолета Валери. В звездния състав, с който си партнира на сцената, влизат такива знаменити певци като Майкъл Фабиано и Томас Хемпсън. Билети – на касите на Синема Сити в Мол Русе.

19 март, неделя, прави препратка към 12-те брилянтни музиканти от The 12 Ensemble. Те ще имат второ участие на фестивала - в рамките на паралелната програма Мартенски музикални дни Джуниър, която се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България.

Ансамбълът ще се включи в едно приключение, насочено към най-малките меломани. Фондация Модо – България за поредна година ще зарадва най-малките слушатели сред фестивалната публика и техните родители с поредното си издание на Концерти на възглавници, този път за струнни инструменти и то в компанията на 12-те класни музиканти от Лондон.

Струнните концерти на възглавници ще се състоят в Регионален исторически музей – Русе от 11 ч. и от 17 ч., като 1 час преди тях всички гости ще могат да декорират своя възглавница за спомен в Работилниците на възглавници от 10 ч. и от 16 ч. А 1 час след концертите най-любопитните ще научат повече за инструментите и включените в програмата композитори – Бах, Шуберт, Моцарт и Брамс. Музикалните уроци на възглавници са от 12 ч. и от 18 ч.

На 19 март, неделя, зала Европа, от 11 ч. започва концертът на пианистката Мариета Петкова, позната на публиката в Русе от миналогодишното издание на фестивала Мартенски музикални дни 2016 с две участия на сцената – в един благотворителен концерт и в концерт заедно с цигуларя Веско Ешкенази.

Тази година тя ще представи на публиката свой рецитал с произведения от Бетовен, Шуман и Рахманинов. Мариета Петкова, родена в Русе и възпитаник на НУИ „В.Стоянов“, е считана за един от най-автентичните майстори на пианото. Кариерата й започва с многобройни награди от различни конкурси. Концертира из цяла Европа, Северна Америка и Япония най-вече със солови рецитали и като солист на прочути оркестри. От години живее и работи в Холандия, но не пропуска възможност да се срещне и с публиката в родния си град.

Програмата на 19 март е изключително цветна и впечатляваща. От 19 ч. в Доходно здание Държавна опера – Русе представя премиерата на операта Кавалерът на розата от Рихард Щраус – една от най-красивите творби в творчеството на композитора. Режисьор на постановката е световноизвестната българка Вера Немирова,  диригент – Найден Тодоров, сценична адаптация и костюми – Виолета Радкова (по проект на Том Муш за постановката на Държавната опера във Ваймар).

МФ Мартенски музикални дни 2017 се провежда от 10 до 26 март, предлагайки на публиката за поредна година незабравими срещи с над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най-добрите в света, над 40 събития, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

Фестивалът и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата,  генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари