Програмата на Мартенски музикални дни за 25 - 26 март

0

Програмата на МФ Мартенски музикални дни 2017 25 - 26 март:

25 март, ден преди финала, фестивалът ще предложи на публиката една изключително елегантна програма, която ще се хареса на всички ценители.

В събота, от 11 ч. в зала Европа подобаващо ще бъде отбелязана 70-тата годишнина на Детско-девически хор Дунавски вълни при Общински детски център за изкуство и култура – Русе с диригент Весела Тодорова. Хормайстор – Гергана Вичева, участват още Инструментален ансамбъл в състав Росица Симеонова – контрабас, Габриела Гарсия – арфа, Владимир Нейчев – ударни, и Дамски камерен хор Дунавски вълни. Те ще изпълнят Коледна церемония от Бенджамин Бритън и джаз месата Nidaros от Роберт Чилкот.

Детски хор Дунавски вълни е създаден през 1947, като от 1992 негов диригент е Весела Тодорова, под чието ръководство хорът печели редица престижни награди и участва на множество български и международни фестивали.

На 25 и 26 март в Регионален исторически музей – Русе ще се състои последното събитие от паралелната програма на фестивала – Работилница за рисуване върху стъкло, водена от Мария Мирела Молдор от Румъния. Събитието се осъществява с подкрепата на Лайънс клуб Русе - Сексагинта Приста и Лайънс клуб Милениум Сибиу.

На 25 март, събота, от 17:30 ч. в зала Европа ще се състои и заключителният концерт на майсторския клас по цигулка, воден от маестро Минчо Минчев.

Малко по-късно, от 19 ч. в Голяма зала на Доходно здание следва изтънченото и фино предизвикателство, наречено SUD: Музика и Мистерия на Изначалния звук. Канцони, мадригали и арабески от Италийския Юг ще бъдат майсторски поднесени от Марко Бизли – вокал и неговия ансамбъл – Стефано Роко – архилютня и барокова китара, Фабио Акурсо – лютня, Леонардо Маса – колашоне и Вито Де Лоренци – дайрета. Марко Бизли е роден в Неапол през 1957 и още докато следва в университета в Болоня, той задълбочава своите познания върху двата стилистични стълба на късния ренесанс и започва активна концертна кариера, която го отвежда в едни от най-големите и престижни зали по света.

Концертът на Марко Бизли и неговия ансамбъл в рамките на МФ „Мартенски музикални дни“ се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт в София.

След малко повече от 2 седмици наситена програма от класни изпълнения на множество великолепни музиканти от цял свят,  богата паралелна програма и интензивни майсторски класове, идва ред и на финалът, който гарантира да закрие тазгодишното издание на МФ „Мартенски музикални дни“ по един подобаващ бляскав начин. Това ще направи Русенския фестивален оркестър под диригентската палка на именития български диригент Емил Табаков, заедно с Хор „Проф. Васил Арнаудов“ – Русе с диригент Свилен Димитров, солисти – Александър Сомов – виолончело, Дарина Линкова – сопран, Галя Симеонова – сопран и актрисата Евгения Явашева – четец.

Концертът ще се състои на 26 март, неделя, от 19 ч. в Доходно здание.

Русенският фестивален оркестър е един забележителен музикален проект, който събира в Русе талантливи български инструменталисти от различни точки на света, възпитаници на Русенското Национално училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“. За програмата от второто си издание проектът спечели наградата „Музикант на годината“ на БНР. Предстоящото изпълнение на пълната версия на прочутата оркестрова творба на Ф. Менделсон „Сън в лятна нощ“ в Русе обещава един изключително вълнуващ завършек на фестивала.

МФ Мартенски музикални дни 2017 се провежда от 10 до 26 март, предлагайки на публиката за поредна година незабравими срещи с над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най-добрите в света, над 40 събития, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

Фестивалът и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата,  генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари