Програма на "Мартенските музикални дни" за 18,19 и 20 септември

2

Фестивалът „Мартенски музикални дни“ продължава на 18 септември (събота) с изцяло премиерна програма от авторски аранжименти на творби от Бах до Пиацола в изпълнение на  екстравагантното и изключително талантливо дуо на Виви Василева и бразилския китарист Лукас Кампара Джиниз, които правят дебют на русенска сцена. 

Много любопитна ансамблова програма предлага на 19 септември (неделя) струнният квартет "Филхармоника" в партньорство с един от най-добрите български флейтисти Явор Желев. Любопитното в тази програма е, че известните, но и рядко изпълняваните флейтови квартети на Моцарт попадат в една лирическа конотация с прочутия фа мажорен струнен квартет на Равел.

Като част от програмата на шейсетото издание на фестивала е и премиерата на операта "Мефистофел" от Ариго Бойто на 20 септември (понеделник) с начален час 19:00. Режисьор на спектакъла е Жан-Франсоа Д'Oнт, диригент – Сунай Муратов, сценографията е дело на художника Иван Токаджиев, а костюмите – на Анна-Мария Токаджиева. В образа на Мефистофел публиката ще види русенския бас Емил Желев, за когото това превъплъщение е сбъдната мечта.

Три съпътстващи събития ще допълнят програмата през първите фестивални дни. На 18 септември от 17:30 ч. в Русенската художествена галерия се открива фотоизложбата на Стефан Джамбазов „Андрей Даниел – последните 7 години“.

Документалната изложба „Дмитрий Шостакович в Русе и България 1958 – 1965“ е посветена на 115 години от рождението на композитора и ще се открие на 19 септември от 17:30 ч. в Доходно здание.

Русенската премиера на книгата „Немско-български и Българско – немски речник“ на Полина и Юлиан Куюмджиеви е на 20 септември от 17:00 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Книгата и нейните автори ще представи литературният критик и преводач Огнян Стамболиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари