Професор Петрова: По-вероятно е да спечелите от тотото, отколкото да се разболеете след ваксина

0
„Моето лично мнение е, че досега никой не си е направил труда поне публично да постави въпроса за загубите на човешки капитал по време на тази епидемия“, смята проф. Петрова
„Моето лично мнение е, че досега никой не си е направил труда поне публично да постави въпроса за загубите на човешки капитал по време на тази епидемия“, смята проф. Петрова Видео: bTV

"По-голяма е вероятността да спечелим от тотото, отколкото ако ни ваксинират, да получим тежко нежелано събитие"

Такива изчисления е направила проф. Генка Петрова, преподавател във Фармацевтичен факултет на Медицинския университет в София. В тази връзка тя посъветва хората да не се притесняват, каза тя пред bTV

„Хората започнаха да бъдат бдителни по отношение на ваксините и да съобщават много повече за нежелани реакции. Според последни данни 32% от съмнителните неразположения са докладвани от здравни специалисти при „Пфайзер“ и „Модерна“, а 54% - от граждани при „АстраЗенека“. Между 71 и 76% от тези съобщения са леки общи неразположения“, обясни проф. Петрова.

По думите й в момента сме в огромен постмаркетингов експеримент.

Имаме три групи – едната са хората, които са се разболели и са починали. Другата са здравите и неваксинираните, които са починали по всякакви причини. Третата са хората, които са ваксинирани и са починали“, коментира преподавателят.

Тя обясни, че проследяването на безопасността на лекарствата, в това число и на ваксините, протича условно в два етапа.

„Първият е преди разрешаване на употребата и вторият – след пускането на лекарството или ваксината. При първия задължително има контролна група от ваксинирани и реакциите. Изчисляват се показателите. При втория ние разчитаме именно на такива спонтанни съобщения. Трябва обаче да се натрупа голяма база данни, за да се оцени този риск статистически значим ли е, или е причинно-следствено свързан“, поясни проф. Генка Петрова.

Тя заяви, че е „изключителен привърженик на ваксините“.

„Те са ни направили такива, каквито сме сега – да живеем по-дълго и да живеем един здрав живот“, допълни тя.

Според нея правителствата, притеснявайки се, поемат понякога и грешни решения. Стремят се да не рискуват, тъй като са подложени на голям натиск в тази ситуация.

„Моето лично мнение е, че досега никой не си е направил труда поне публично да постави въпроса за загубите на човешки капитал по време на тази епидемия“, смята проф. Петрова.

За нея най-фрапиращата фалшива новина по отношение на ваксините е тази, че плащат на хора, за да казват, че са имунизирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук