Установиха Делта вариант при 95% от пробите, направени до 1 ноември

0
За да се предпазим от COVID-19, особено имайки предвид повишената контагиозност на Делта варианта, трябва да продължим да използваме защитна маска за лице, да спазваме физическа дистанция, да избягваме местата със струпване на много хора
За да се предпазим от COVID-19, особено имайки предвид повишената контагиозност на Делта варианта, трябва да продължим да използваме защитна маска за лице, да спазваме физическа дистанция, да избягваме местата със струпване на много хора

До 1 ноември в България общо изследвани от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогенномно секвениране са 2 515 проби на граждани с COVID-19, като при над 95% от тях е установен Делта вариантът, информира фейсбук страницата на МЗ

Делта вариантът на SARS-CoV-2 се характеризира с по-голяма контагиозност (заразност) и вирулентност (тежестта, с която ни разболява), като вирусният товар, който се отделя от заразено лице, е 1 000 пъти повече спрямо други варианти на коронавируса. Това спомага за много по-лесното и бързо предаване на инфекцията, дори и на открито.

За да се предпазим от COVID-19, особено имайки предвид повишената контагиозност на Делта варианта, трябва да продължим да използваме защитна маска за лице, да спазваме физическа дистанция, да избягваме местата със струпване на много хора и често да проветряваме затворените помещения.

Тези мерки са свързани с начина на предаване на SARS-CoV-2 – вирусът се разпространява от човек на човек по въздушно-капков път (респираторни капчици) и по аерозолен път (аерозоли, които са натоварени с по-малки по размер капки), а в по-редки случаи и по контактен път.

Отделяните от заразения човек капчици, съдържащи вируса, са с различни размери, като по-големите се разпространяват на разстояние до 1,5 – 2 метра от инфектираното лице и не остават за дълго във въздуха, а падат по повърхностите в близост (за секунди или минути). По-малките капки образуват аерозол, който се задържа дълго във въздуха, особено в затворени пространства с лоша вентилация.

Инфектираните лица (дори и преди да са развили каквито и да е симптоми) отделят вируса от дихателните си пътища при дишане, говор, пеене, смях, кашляне, кихане. Заразяването на възприемчивите хора става при директен контакт на лигавицата на носа и устата или очите с натоварените с вирус капки, или при вдишване на инфекциозния аерозол дълбоко в белите дробове. Рискът от заразяване чрез респираторни аерозоли е най-висок в лошо проветрявани затворени помещения, в които има много хора и контактът между тях е продължителен.

Важно е да знаем, че най-ефективната противоепидемична мярка за ограничаване разпространението на COVID-19 остава масовата ваксинация! Ваксините ни предпазват от тежко протичане на заболяването. По света вече са поставени над 7 милиарда дози от ваксините срещу коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари