Проф. Кунчев: Близко сме до финалната права

0
Какво става с войната с невидимия враг Ковид-19 и изчезна ли вирусът?
Какво става с войната с невидимия враг Ковид-19 и изчезна ли вирусът? Снимка: Bulgaria ON AIR

Войната в Украйна привлича нашето внимание и съпричастност. Какво става с войната с невидимия враг Ковид-19 и изчезна ли вирусът? 

Предсказанията, които правихме дотук, са резултати на обоснован труд. Ще бъдат публикувани в научни списания. Финансирането, което научните изследвания получаваме в България, е ниско и слабо. Имаме 0,3% от БВП, Европа се стреми към 3%.

БАН има гъвкавост и 15 института успяха да покажат резултати във връзка с Ковид-19. Това каза за Bulgaria ON AIR математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

„Колективният имунитет на Омикрон е около 3,4 млн. Толкова българи трябва да се срещнат с Омикрон, за да имаме стаден имунитет. Свръхсмъртността в България спада в първите месеци на 2022 г. “, коментира Кунчев.

"3761 са починали през февруари, едно 80% от тях са от Ковид-19. 0,06% е смъртността при заразените с Омикрон. Този процент при нас е по-голям - около 0,12%. Значи 3 млн. дотук са били заразени с Омикрон, около половин милион още остават, които не са заразени", каза още проф. Кунчев.

Проф. Кунчев изтъкна, че броят на заразените намалява, но подчерта, че нещата няма да се получат, ако не спазваме никакви мерки. Близко сме до финалната права, стига март-април да спазваме някакви мерки.

„На 20 март ще махнем мерките, но кривата в математическия модел показва, че не трябва да сме големи оптимисти и може да се получи вторичен пик“, заяви Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари