Проф. Красимир Гигов: Дори преболедувалите COVID-19 е добре да се ваксинират

1
Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината
Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината

„Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет“.

Това каза пред БНР проф. Красимир Гигов, който оглави Националния ваксинационен щаб.

Той поясни, че първите 125 000 дози ще отидат към критичните сектори:

Работата на щаба е да прецизира бройката от съответните групи и да започне ваксинирането. Хладилниците, които имаме, са достатъчни, за да съхраняват дозите... Ваксинирането ще започне още с пристигането на ваксините в края на месеца“.

По думите му дори преболедувалите е добре да се ваксинират.

Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира... Няма да се изключим от активно наблюдение на ваксините... Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи“.

Проф. Гигов подчерта, че специалисти по веригата ще преценят съотношението полза - риск, дали ползата е по-голяма от риска, ако не си направим една ваксина:

Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт, защото е риск и за самата нея“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари