Проф. Косев: Коксартрозата се среща вече и при 40-годишните

0
Първият симптом е болка при вървене
Първият симптом е болка при вървене

Проф. Пенчо Косев е завършил Медицинска академия в София през 1975 година.

От 1989 г. е началник на отделението по ортопедия в тогавашната Окръжна болница в Русе. Отскоро отделението е преобразувано в Клиника по ортопедия към УМБАЛ Канев.

Ето какво сподели /със съкращения/ проф. Косев в интервю, публикувано във вестник Утро:

  • Проф. Косев, от коксартроза се оплакват много хора над 50-годишна възраст. На какво се дължи това?
  • Коксартрозата се дължи на несъответствието между натоварването на на тазобедрената става и невъзможността хиалинният хрущял да поеме тези натоварвания.Болестта се доказва при 75% от случаите и на първо място се дължи на вродената дисплазия на тазобедрената става или на вроденото й изкълчване. При жените се среща 3 пъти по-често. Друга причина за заболяването е кокса вара /изкривяване на на ставата на 90 градуса от нормалните 135 градуса/. Следваща голяма група са различните аномалии в кръвоснабдяването на тазобедрената става, сред които на първо място е аваскуларна некроза на бедрената глава, асептичните некрози и др. Различните възпаления на тазобедрената става /ревматоиден артрит, синовит и др./ също са причина за коксартроза. Не на последно място са травмите на ставата при катастрофи падания и др. При 25% от случаите не може да се определи причината за коксартораза.
  • Какво представлява самата болест?
  • Това е износване на ставния хрущял, смачкване на бедрената глава и разрастване на остеофитите /шипове/, което води до ограничаване на движението, болки и скъсяване на крайника.
  • Каква е клиниката на заболяването?
  • Болестта се среща при хора над 40-50 години, но трябва да се отграничи, че коксартрозата се появява от 6-тата до 8-та декада на човека. Първият симптом е болка при вървене. Следва ограничение в движенията и невъзможност за качване на баири и слизане по надолнища. Има и бързоразвиващи се коксартрози, които протичат за няколко години и стигат до приковаване на легло.
  • Какво е лечението?
  • Ако се установят статични аномалии на крайника, се препоръчва извършване на коригиращи остеотомии, които да изправят осите на крайника до нормално положение. Тази практика обаче се прилага все по-рядко. Съвременното лечение е известно с направата на изкуствени стави, които се слагат на мястото на болните. Това се препоръчва при възраст над 60 години, защото ставите са с преживяемост 15-20 години. В никакъв случай обаче пациентът не трябва да се оперира над 70 години, защото такива хора имат придружаващи болести като деменции, сърдечно-съдови, мозъчни и бъбречни заболявания и трябва да се внимава да не се стигне до летален изход. Възрастта на болните рязко падна надолу и вече хора на по 40-50 години си правят операции за смяна на ставите. Вече се правят стави от по-качествени материали, които издържат повече във времето.
  • Каква е цината на изкуствените тазобедрени стави?
  • Имплантите се делят на две групи – чрез залепване за костта с помощта на костен цимент и такива, които са обработени толкова пазмено, че прорастват към костта. В момента се препоръчват вторите. Сумите варират от 2000 до 5000 лева.
  • Поемат ли се от здравната каса?
  • Касата плаща 1080 лева на ставна протеза, останалите пари се доплащат от пациента. Операциите, които се правт с местна или с обща упойка, са безплатни, ако хората са здравноосигурени. Поставянето на изкуствени стави в Русе започна преди 45 години, като основите положи д-р Кожухаров, а аз съм негов последовател. Годишно това се прави на около 120 души.
  • Стига ли се до ампутация, ако не се вземат мерки?
  • Не!
  • Вярно ли е, че системната употреба на твърд алкохол довежда до увеличението на болките?
  • Да, при прекаляване с алкохол и цигари болките стават нетърпими, но нормалното количество алкохол не вреди на коксартрозата.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари