Проф. Атанас Семов: Децата да играят може, а да седят на един чин - не може

0
Професорът счита това за липса на адекватност
Професорът счита това за липса на адекватност Видео: БНТ

"За мен смущаващо е усещането за хаос. За съжаление хаосът не е само тук, хаосът е коронясъл планетата."

Така проф. Атанас Семов, който е член на Конституционния съд, коментира извънредното положение и живота след него в сутрешния блок на БНТ.

Нужни са мерки за специфичната ситуация и не може да се нарушава Конституцията. Не може със закон изпълнителната власт да си прехвърля същностни правомощия на парламента, недоумява проф. Семов.

Точно в такива моменти си проличава способността на зрелите нации да отсяват важното от маловажното. В тези няколко месеца видяхме склонност от властта и нацията лесно да се посяга на изконни права, изтъкна проф. Семов. По време на извънредното положение той видял още склонност, че базови институции на демокрацията не са особено необходими, като например работата на парламента.

Според проф. Семов първата грижа на правителството трябвало да бъде грижата да се върнат децата в училище, а не пияниците в парка.

"Децата да играят карти в градинката може, а да седят в училище на един чин не може. Това е липса на адекватност", възмути се той.

Проф. Семов подчерта, че децата са загубили усещането за подреденост, като не са на училище. Самото понятие политическа воля е да се гарантират правата на човека. Вече няма политическо време до края на мандата на парламента и как точно да бъде направено. Президентът също се нареди с подкрепа за това виждане, посочи той.

Оценката на проф. Семов за извънредното положение е, че на България са небходими реанимационни политически решения. Ако има две ясни последици от действието на демокрацията, едната от тези последици е всеобщото усещане за безнаказаност и обективността на образованието и културата, изтъкна проф. Семов.

Той недоумява защо например 24 май трябва да бъде отбелязван с мързел, а не да отбелязваме духовността чрез активни културния събития. Според проф. Семов трябва да се иска от Европейския съюз това, което може да дава - не да налива пари и да спасява опасност, а да подхожда отговорно към въпросите, които може да решава.

"ЕС продължава да страда от тежка криза на лидерството", изтъкна проф. Семов.

По отношение на пияните и дрогираните шофьори на пътя проф. Семов отбеляза, че в нашето общество трябва да се създаде представа, че нарушението се санкционира. "Полицаите са превърнати в мишелови, които се крият по храстите, а това в Европа го няма", каза още проф. Семов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари