Президентът обявява решението си за Иван Гешев

0
Румен Радев заяви, че няма да "действа под натиск" от когото и да било
Румен Радев заяви, че няма да "действа под натиск" от когото и да било

Президентът Румен Радев ще обяви днес в 17:05 часа решението си относно казуса с избора на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Държавният глава има две възможности - да подпише указа за назначаване на Гешев или да върне решението за избора му на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Радев вече заяви, че ще вземе решение в "обозрим срок", но няма да "действа под натиск" от когото и да било.

Междувременно Съюзът на съдиите в България настоя Радев да не подписва указа. За същото настояват и от Инициативата "Правосъдие за всеки". "Макар заседанието да продължи 10 часа, изборът на Иван Гешев формално беше публичен, но не и прозрачен. В хода на обсъждането главният прокурор Сотир Цацаров заяви недвусмислено, че решенията кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища досега са били вземани в други две сгради, а не от самия Висш съдебен съвет. Подобно изказване в правовата държава изисква незабавна реакция от компетентните държавни органи, защото съдържа твърдения за опасна подмяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в съдебната власт, от които в значителна степен зависи облика й пред гражданите", пише в становището на ССБ

Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България пък изпратиха съвместно становище до Европейската комисия, в което се твърди, че има безпрецедентен политически натиск, който се оказва върху членовете на ВСС и президента във връзка с избора на главен прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари