Превозвачите излизат на протест заради високите цени на горивата

0
Те искат премахване за период от 6 месеца на биокомпонента, която се влага в горивата, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10-15 ст. за всеки български гражданин
Те искат премахване за период от 6 месеца на биокомпонента, която се влага в горивата, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10-15 ст. за всеки български гражданин Снимка: Красимир Свраков

Превозвачите се вдигат на ефективен протест на 27 април от 10 часа срещу високите цени на горивата, тол системата и липсата на транспортна политика от страна на правителството

Това обявиха представителите на транспортния сектор на пресконференция, предаде Actualno.com.

Над 100 автобуса и 300 камиона ще бъдат позиционирани пред Министерския съвет, парламента и от БНБ до катедралата "Александър Невски" в София, след което ще проведат протестно шествие. Такива акции ще има и в други градове като Пловдив, Варна, Бургас, Русе, съобщи Магдалена Милтенова от името на браншовите организации на автобусните, международните, товарните и автомобилните превозвачи и шофьори.

Исканията им са за премахване за период от 6 месеца на биокомпонентата, която се влага в горивата, което според тях ще доведе до поевтиняване с 10 – 15 ст. на горивото за всеки български гражданин. Освен това превозвачите настояват и за намаление на акциза на горивата с 50% за 6 месеца и са изчислили, че тази мярка би снижила цената с 33 стотинки за литър.

Според браншовите организации е необходима спешна промяна в нормативната база, като се – разшири обхватът на субсидираните линии и се осигурят средства за всички междуселищни превози.

Категорично против предложенията на управляващите за тол системата се обявиха още организациите в транспортния сектор. "Не подкрепяме предложението на МРРБ за увеличаване на тол таксите", единодушни са те. Не подкрепят и предложението всички второстепенни пътища да бъдат таксувани.

Превозвачите искат отчетност и публичност на функционирането на тол системата и изразиха съмнения в събирането и разходването на средствата по сегашния модел.

Протестът няма да е първи и последен, заканиха се те. "Ако правителството припознае нашите искания, времето, което бихме дали е 20 дни от днес, т.е. до 18 май. Ако на 18 май нямаме резултат, ще организираме общонационален протест заедно с много други организации, пряко засегнати от цените на превозвачите и не са само превозвачи", заяви още Милтенова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари