Претърсват столични заведения по разследване за пране на пари

2
Специализираната прокуратура претърсва офиси на фирми, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест", известен преди време като "Кошарите"
Специализираната прокуратура претърсва офиси на фирми, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест", известен преди време като "Кошарите" Видео: NOVA

Сред проверяваните са Евлоги Станоев и синът му Георги, известни като Бирмите.

Специализираната прокуратура претърсва офиси на фирми в София, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест", известен преди време като "Кошарите". Сред проверяваните са Евлоги Станоев и синът му Георги, известни като Бирмите, предава NOVA.

До тях се стигнало след разледване на фабрики за незаконно производство на цигари, започнало в края на август. Фабриките са установени в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан, а тогава полицията е иззела повече от 42 тона тютюн на стойност 7 млн. лева и цигари, произведени от тези фабрики, за около 2 млн. лева. Били са задържани 23 души – двама от тях останали за постоянно в ареста, а на другите били наложени по-леки мерки за неотклонение.

Иззети са и всички машини и съоръжения от четирите фабрики, обслужващата ги техника - мотокари, агрегати, климатични системи, охладители. Конфискувани са 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, открита в тях, както и над 10 коли, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства. Установено е било, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. 

Пловдивската прокуратура обаче не стигнала до горните нива на тази престъпна група. Разследването е прехвърлено към Специализираната прокуратура, а тя пък влезе в двете столични заведения

Преди години по-големият син на Евлоги Станоев беше задържан и разследван за измами с ДДС, свързани с внос и износ на месо. 

Не потвърждавам, нито отричам, че проверяваме хора от това семейство. Освен цигари, знаем, че имаме доста сериозен отдел, който се занимава с данъчни престъпления. Работи се по тази линия”, заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев. И допълни, че към момента задържани по случая няма, тъй като по закон собствениците или ползвателите на даден имот трябва да присъстват до приключване на обиска в него.

Към края на деня евентуално някои лица или ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и ще бъдат задържани за 72 часа, или за 24 часа по Закона за МВР”, допълни обвинителят.

Вътрешният министър в оставка Валентин Радев отказа коментар по случая с думите: „Аз съм министър в оставка. Разбира се, че мога да ви кажа неща, но се въздържам”.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари