Предлагането на фалшиви паспорти за ваксинация се разраства

0
Фалшиви паспорти за ваксинация се продават онлайн на цената на „фъстъци“ в разрастващата се далавера
Фалшиви паспорти за ваксинация се продават онлайн на цената на „фъстъци“ в разрастващата се далавера

Фалшиви паспорти за ваксинация се продават онлайн на цената на „фъстъци“ в разрастващата се далавера

Тя е стреснала властите, защото държавите разчитат, че тези документи ще възродят пътуванията и техните икономики, казват експерти по киберсигурност. От Исландия до Израел голям брой страни започват да вдигат ограниченията от локдауна за хората, които са в състояние да докажат, че са ваксинирани. Така те могат да посещават обекти за почивка или да пресичат границата, ако покажат документи за ваксинация, пише E-vestnik.

Хората се опитват да заобиколят това чрез създаването на фалшиви документи, с което всъщност излагат на риск живота на другите“, каза в онлайн интервю Беену Арора, основател на фирмата за киберсигурност „Сайбъл“. „Виждали сме стотици сайтове в тъмната част на мрежата, където такива документи се продават на цената на фъстъци“, добави той. Тъмна мрежа е част от интернет, която е извън обхвата на търсачките и в която потребителите са предимно анонимни и плащат главно с криптовалути като биткойни. Фалшиви документи за ваксинация могат да бъдат купени даже за 12 долара, каза Арора и добави, че броят на предложенията се е увеличил главоломно след появата на първите към края на февруари.

Одед Вануану от компанията за киберсигурност „Чек Пойнт“ каза, че изследователите във фирмата са открили множество реклами в тъмната мрежа, предлагащи документи уж издадени в САЩ, Русия и други страни. „Има голямо търсене за тях“, каза той. Фалшификати се появяват и на редовни уебсайтове и платформи за електронна търговия, каза Чад Андерсън, старши изследовател в разузнавателната фирма за онлайн заплахи „ДомейнТулс“.

Миналата седмица 45-има прокурори от САЩ подписаха писмо с призив към ръководствата на „Туитър“, „иБей“ и „Шопифай“ да предприемат незабавни мерки, за да предотвратяват техните платформи да бъдат използвани за продажбата на фалшиви карти за ваксинация. „Фалшивият и измамнически маркетинг и продажби на подправени карти за ваксини застрашават здравето на нашите общности, забавят напредъка към защитаване на нашите граждани от вируса и са нарушение на законите в много щати“, се казва в текста. От „иБей“ казаха, че са взели сериозни мерки да блокират или бързо да отстраняват постовете, които съдържат неверни здравни твърдения, включително и карти за ваксинация. „Туитър“ и „Шопифай“ не отговориха незабавно на искането за коментар.

Ден по-рано ФБР призова хората да не постват в социалните мрежи фотографии на своите ваксинационни карти, като предупредиха, че информацията може да бъде използвана от измамници, за да подправят документи. Според Андерсън от „ДомейнТулс“ в днешно време подправянето на документи е „толкова лесно“. „То е тривиално, особено с инструментите за редактиране, които имаме днес“, каза той.

Вануану заяви, че за да бъде затруднено фалшифицирането на ваксинационни карти, те трябва да бъдат дигитализирани с кодирани ключове при използване на Кю Ар кодираща система, подобна на онази, възприета в Израел. При сканиране кодовете ще разкриват информация за ваксинирането, както и името на титуляра, което може да бъде сверено с документите му за самоличност. Но по думите на Вануану, за да вършат работа тези системи при международни пътувания, е необходимо страните да споделят данни.

Китай, Бахрейн и още няколко държави вече са въвели ваксинационнни паспорти, а Южна Корея и Европейският съюз също обявиха планове за дигитални документи. Тази идея обаче среща силна опозиция в други страни, сред които Великобритания, където повече от 70 депутати я описаха като „разделяща и дискриминационна“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари