Преди Никулден: Как да разпознаем прясната риба?

0
БАБХ припомня за какво да внимават потребителите
БАБХ припомня за какво да внимават потребителите Снимка: БТА

БАБХ припомня за какво да внимават потребителите

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че започва засилени проверки във връзка с предстоящия Никулден. От днес до 6 декември включително ще бъдат проверявани обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, предаде БТА.

Контролните органи ще следят за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Специално внимание ще бъде обърнато и на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Миналогодишните проверки са установили, че повечето търговци спазват изискванията и в сравнение с предходната година търговците са станали по-коректни към потребителите.

БАБХ припомня за какво да внимават потребителите - върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи и плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите - бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

От агенцията призовават потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари