Преддиабет - има ли връщане назад?

0
Неизбежно ли е стигането до диабет?
Неизбежно ли е стигането до диабет?

Предиабетът е състояние, при което нивата на кръвната захар са повишени спрямо тези при здрави лица, но не са в т.нар. „диабетни граници”.

Познати са две предиабетни състояния – нарушена гликемия на гладно и нарушен въглехидратен толеранс. Според някои специалисти би могло да се обособи и трето предиабетно състояние, включващо едновременно съчетание и на другите две – нарушена гликемия на гладно и нарушен въглехидратен толеранс, което се смята за по-рисково за развитие на захарен диабет тип 2.

Прогресията от предиабет към диабет неизбежна ли е?

Въпреки че поставянето на диагноза предиабет може да бъде повод за сериозни притеснения, тя невинаги означава, че вие ще развиете диабет задължително. Състоянието предиабет показва, че вашият риск за развитие на диабет тип 2 е по-голям, но за Ваше успокоение е необходимо да знаете, че все още има време да обърнете нещата в своя полза. Установяването на предиабетно състояния е възможност за вас да предприемете промени в начина си на живот, които да забавят или спрат прогресията до диабет. По-долу описаните препоръки могат да бъдат основа за вашата бъдеща промяна!

Движете се повече

Увеличаването на физическата активност във Вашето ежедневие е едно от най-добрите неща, които могат да намалят риска от диабет. Ако е минало повече време от последните ви спортни занимания, започнете с нискоинтензивни натоварвания като изкачване на стълби или стречинг по време на рекламите. Редовната физическа активност може не само да ви накара да изглеждате и да се чувствате добре, но ще подобри и Вашия метаболитен профил. Препоръчва се да тренирате не по-малко от 30 минути на ден, поне три пъти в седмицата.

Намалете теглото си

Ако страдате от наднормено тегло или затлъстяване, е най-добре да отслабнете. Това трябва да става постепено, без драматични колебания в телесната маса. Трябва да имате предвид, че дори и само да отслабнете с няколко килограма, може да намалите драстично Вашите шансове да развиете диабет. Така например, при проучване на хора с предиабет, намаляването на теглото едва с 5% до 7%, е намалило риска за поставяне на диагнозата захарен диабет с 58%.

Посещавайте вашия лекар по-често

Оптималният период, през който да се консултирате с вашия лекар, е между 3 и 6 месеца. Ако се справяте добре, той ще ви насърчи още повече. А ако нещата не вървят, Вашият лекар може да ви даде ценни съвети.

Хранете се пълноценно

Зеленчуците трябва да станат неотменна част от вашето меню, особено тези с по-малко съдържание на въглехидрати като спанака и зеленолистните растения, броколи, моркови и зелен фасул. Опитайте се да ядете зеленчуци поне три пъти дневно.

Хранете се с повече богати на фибри храни.

Приемайте плодове в умерени количества – 1-2 порции дневно.

Избирайте пълнозърнести храни вместо преработени варива – така например кафяв ориз вместо бял.

Избягвайте храни и напитки с висока калорийна стойност и много добавени захари.

Нека сънят се превърне в приоритет

Хроничното недоспиване е един от най-големите врагове на отслабването, показват редица проучвания. Освен това недостигът на сън може да задълбочи инсулиновата резистентност. Ето защо е необходимо да изработите правилни навици за сън:

Лягайте си рано и се събуждайте всеки ден по едно и също време.

Не гледайте телевизия и не използвайте вашия мобилен телефон непосредствено преди заспиване.

Избягвайте кофеинови напитки след обяд, ако имате проблеми със съня.

Потърсете подкрепа

Отслабването, здравословното хранене и редовната физическа активност се постигат по-лесно, ако имате човек до себе си, с който да споделите вашите страхове и желания. Намерете си приятна компания, която ще ви помогне да преминете през тежките моменти и изкушенията на Вашето „преобразяване“.След всичко написано дотук идва и най-важният съвет, а именно да направите съзнателен избор за промяна.

Приемете факта, че няма винаги да се справяте перфектно и сигурно ще се отклонявате от правилния път от време на време, но се старайте да следвате здравословен начин на живот поне през по-голямата част от времето.

Правейки постоянно малки промени към по-добро, те ще се мултиплицират в дългосрочен план и ще доведат до успех!

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари