Правят Музей на българските евреи

0
Музей на историята на българските евреи може да бъде изграден и с помощта на европейски фондове
Музей на историята на българските евреи може да бъде изграден и с помощта на европейски фондове

В София предстои да бъде създаден Музей на историята на българските евреи, съобщи министърът на културата по време на срещата си извънредния и пълномощен посланик на Кралство Норвегия у нас Н. Пр. г-жа Гюру Катарина Х. Викьор.

Посланичката на Норвегия разказа какво силно впечатление ѝ е направила експозицията в открития неотдавна Музей на историята на полските евреи във Варшава.

"С помощта на най-новите технологии експозицията в този музей те кара да станеш съпричастен с историята на хората, преживели ужасите на Втората световна война, тя е изключително силно въздействаща", сподели тя. 

Министърът на културата Вежди Рашидов каза, че според него е време да започне подготовката и за откриването в София на Музей на историята на българските евреи, който може да бъде изграден и с помощта на европейски фондове.

„Убеден съм, че в гр. София може и трябва да има един такъв музей, време е наистина вече и да започнем да мислим и работим сериозно за неговото създаване. В неговата бъдеща експозиция, разбира се, ще има достойно място и за спасяването на българските евреи през Втората световна война – акт на гражданска смелост, на човечност, извършен от българския народ, с който трябва да се гордеем”, изтъкна Рашидов.

Той допълни също, че създаването на Музея за историята на българските евреи ще покаже и зрелостта и толерантността на българското общество, това ще е и ясен знак, важно послание, че българският народ се присъединява към световната съпротива срещу проявите на антисемитизъм и ксенофобия, религиозни и етнически предразсъдъци.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари