Над 300 000 емигранти са се завърнали у нас

1
Най-много българи - близо 50 хиляди, са се завърнали в България през миналата година
Най-много българи - близо 50 хиляди, са се завърнали в България през миналата година

Най-много българи - близо 50 хиляди, са се завърнали в България през миналата година

Над 314 хиляди българи, които са пребивавали в чужбина в периода 1980 - 2021 година, са се завърнали у нас.

Това показват данните на НСИ от преброяването през миналата година.

В топ 10 на държавите, в които са мигрирали наши сънародници са: Великобритания, Германия, Испания, Гърция, Турция, Русия, Италия, САЩ, Нидерландия и Франция.

Най-много българи - близо 50 хиляди са се завърнали в България през миналата година. София и Пловдив са сред най-предпочитаните градове за живеене от завърналите се у нас български граждани.

За 10 години близо 400 000 души са се преместили от едно в друго населено място у нас. 56% са се преместили от един в друг град, а 22 на сто са решили да се преместят от град в село.

Близо 16% пък са избрали да отидат от селото в града. От едно в друго село са се преместили около 6%.

Над 60% от вътрешните мигранти са се преместили от една в друга област. Над 80% от тях са предпочели да отидат в друг град, а около 15% в друго село.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Ние от ГЕРБ
    сме доволни , защото сега тези ще гласуват за нас и ще победим шарлатаните.
  • 6
    4
    до 3
    И кое му е укоримото да си получават по някой пенсийка и от България? В даден период от живота си са внасяли пари, осигуровки пък и данъци. Аз лично нямам кой знае каква нужда от инвалидната ми пенсия, но 250 евро от България са ми бонус.
  • -1
    3
    Калоян
    Идват да точат и от тук пенсиика....
  • 8
    2
    То и аз
    Вече си имам швейцарска пенсийка ама още някоя друга годинка да избутам, че да е по големичка. За това си пазя едно апартаментче, че да се приютим с жената. А децата, вече уредени навън, даже не искат да пътуват към България. Разбираме се къде да си изкараме почивката - било Италия, било Испания.
  • 11
    1
    Факт
    И повечето от върналите се са пенсионери с пенсии от чужбина, че тука имат имоти и деца с внуци. Младите продължат да бягат, някой се прибират за кратко и като поживеят в тази реалност, си хващат багажа и не се връщат.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари