Правителството прие Истанбулската конвенция за третия пол

0
Предстоят промени в законите
Предстоят промени в законите Снимка: БГНЕС

България утвърди противоречивата Истанбулска конвенция на Съвета на Европа за защита от домашно насилие, за която се смята, че узаконява третия пол.

Това стана с решение на Министерски съвет в първото заседание на правителството за годината.

Това се очакваше да се случи. А против конвенцията се обяви открито единият от вицепремиерите на Обединени патриоти Красимир Каракачанов. Той се опита да спре конвенцията, като не я разписа.

Документът е известен като Истанбулската конвенция, защото е договорен през 2011 г. в Истанбул и е подписана от 44 държави и Европейския съюз. Досега е ратифицирана от 28 държави.

България подписа Конвенцията на 24 април 2016 г. от името на министър Екатерина Захариева, а сега неин вносител е правосъдният министър Цецка Цачева.

Истанбулската конвенция цели „да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие“.

В документа обаче непревителствени организации и самият Каракачнов виждат промяна в законите на страната, които да дадат нова формулировка на социален пол.

От Министерски съвет съобщават, че това е първият инструмент в Европа, с който се създава цялостна правна рамка за защита конкретно на жените и момичетата от всички форми на насилие и за предотвратяване, преследване и премахване на насилието над тях, включително домашното насилие.

Т. нар. Истанбулска конвенция обхваща широк спектър от мерки – от събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по този проблем, през предоставяне на защита и на услуги за подпомагане на жертвите, до всеобхватно криминализиране на различните форми на насилие срещу жени. С присъединяването си към нея България се задължава да вземе мерки за предотвратяване и справяне със всички форми на насилие, породено от неравенството между половете, за защита на пострадалите и за ефективно съдебно преследване на извършителите, както и за събиране на информация и повишаване на осведомеността на обществото по проблема с домашното насилие.

Ратификацията на Конвенцията ще наложи промени не само по отношение на законодателството в областта на защитата на жертвите от домашно насилие, но и на отделни състави на престъпления, свързани с насилие, основано на пола, в Наказателния кодекс. В тази връзка към момента се подготвят нормативни изменения в гражданско правната и в наказателно правната област.

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие, което е и една от мерките в одобрения национален план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари