Латвия се присъедини към Истанбулската конвенция

1
Страната квалифицира насилието срещу жени като нарушаване на човешките права
Страната квалифицира насилието срещу жени като нарушаване на човешките права

Страната квалифицира насилието срещу жени като нарушаване на човешките права

След няколко часа на разгорещени дебати латвийският парламент гласува на 30 ноември за ратифицирането на конвенцията на Съвета на Европа с гласовете на депутатите от лявоцентристкото мнозинство, предава БГНЕС.

От опозицията взеха участие само двама депутати, които гласуваха "против".

Конвенцията, приета от Съвета на Европа през 2011 г., квалифицира насилието срещу жени като нарушаване на човешките права. Тя предвижда политически и правни мерки, чрез които отделните държави да създадат стандартизирана общоевропейска рамка за предотвратяване на подобно насилие, защита на жертвите и преследване на насилниците.

Латвия е една от шестте държави членки на Европейския съюз, която все още не беше ратифицирала Истанбулската конвенция. Критици и опоненти на конвенцията в балтийската държава твърдят, че тя подкопава общоприетите дефиниции за пол и е заплаха за традиционните семейни ценности в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари